2015. 03. 15.

Victor Ponta üzenete március 15-re


Forrás: www.monitorulcj.ro
Értékeljük  a román miniszterelnök üzenetét, és jusson el oda, hogy kormánya a magyar közösség jogait törvényben is szentesítse! Íme az MTI tudósítása:
**

A magyar nemzeti ünnep alkalmából kiadott üzenetében Victor Ponta román miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a románok és a magyarok együtt erősebbek.

A román kormányfő üzenetét a nemzeti ünnep alkalmából Kolozsváron rendezett megemlékezésen olvasták fel. A résztvevőknek a megye prefektusa tolmácsolta a miniszterelnök gondolatait.

Victor Ponta március 15-ét a magyar nép egyik legnagyobb ünnepeként jellemezte, és úgy vélte, az 1848-1849-es események ma arra késztetnek, hogy a szabadság, az igazságosság és a béke egyetemes értékeire tekintsünk. Kijelentette, a mai társadalom nem létezhetne azok áldozata nélkül akik a 19 század közepén Európa államaiban a szabadságért és az önrendelkezésért szálltak harcba.

Úgy vélte, 1848 összeköti a románokat és a magyarokat, és azt jelzi, hogy a két népnek azonosak a törekvései, és hogy mindketten ugyanannak a nagy európai családnak a tagjai. Szerinte az is a két nép közös értékválasztását mutatja, hogy a magyar forradalom 12 pontjából 11 pont szellemisége az erdélyi románok 1848-as balázsfalvi nagygyűlésének a követelései között is megtalálható. Hozzátette, ma az euro-atlanti struktúrákhoz való tartozás jelzi a közös értékválasztást.

„Túl a feszültségeken és a vak szenvedélyen, melybe néha beleütközünk, a magyar szomszédainknak és barátainknak szánt üzenetem a tiszteleté, a párbeszédé és a szolidaritásé. Párbeszéd útján mindig sikerült túllépni a nehézségeken, tisztelvén egymást építeni tudtunk, szolidárisak lévén fejlődtünk, és tovább vihettük azoknak az eszményeit, akik feláldozták magukat 1848-ban. Igazán hiszem, hogy együtt dolgozva erősebbek vagyunk, és ha jobban összetartunk, bölcsebbek vagyunk” – áll Victor Ponta román miniszterelnöknek a magyar nemzeti ünnep alkalmából kiadott üzenetében.

MTI

**

Március 15. a Gál Sándor szobornál - D-K. J. beszéde

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése