2015. 03. 18.

Ferenc pápa levele a nigériai püspökökhöz

Kedden a Vatikánban közzétették azt a levelet, melyet Ferenc pápa március 2-i keltezéssel küldött a nigériai püspöki konferencia tagjainak. A levélben a pápa némely megfontolását osztja meg az afrikai főpásztorokkal a jelenlegi helyzettel kapcsolatban.


Nigéria „Afrika óriása”

Nigériát „Afrika óriásaként” emlegetik, amely ország a maga 160 millió lakosával arra rendeltetett, hogy főszerepet játsszon, és ne is csak a fekete kontinensen, hanem az egész világon – szól a pápa levele. – Az utóbbi évek jelentős gazdasági növekedést hoztak, és nemzetközi szinten is nagy az érdeklődés az ország természeti kincsei és kereskedelmi lehetőségei iránt. Ma hivatalosan a legnagyobb afrikai gazdaság, és az ország politikai szerepvállalása is jelentős.

Szélsőséges és erőszakos fundamentalizmus

Ezzel egy időben az országotoknak – folytatódik a pápai levél – számos problémával kell szembenéznie, például a szélsőségesség és a fundamentalizmus erőszakos formáival, melyek etnikai, társadalmi és vallási alapon mutatkoznak. Sok nigériait megöltek, megsebesítettek, megcsonkítottak, letartóztattak és mindenüktől megfosztottak: szeretteiktől, földjeiktől, létfenntartási eszközeiktől, méltóságuktól és jogaiktól. Sokan nem tudnak visszatérni otthonaikba. Hívők, keresztények és muzulmánok tragikus végű sorsban fonódtak össze, olyan emberek kezétől, akik vallásosnak mondják ugyan magukat, de visszaélnek a vallással, felhasználva saját ideológiai céljaikra, saját hatalmaskodásuk és a gyilkolás javára.

Imádságomban hordozlak benneteket

A közelségemről akarlak biztosítani benneteket – szól Ferenc pápa levele –, akik szenvedtek. Mindennap az imádságomban hordozlak benneteket, és Jézus szavait ismétlem: „Békességet hagyok rátok, az én békémet adom nektek”. Ez a béke, mint tudjátok, nem a konfliktusmentességet jelenti, hanem a béke számunkra egy adomány, mely a magasságból jön: Jézus Krisztus, a Béke Fejedelme. Csak az, aki a szívében hordozza Krisztus békéjét mint látóhatárt és életstílust, válhat a béke építőmesterévé. Másfelől a béke mindennapi bátor és hiteles elköteleződést jelent a kiengesztelődés javára, a megosztás, a párbeszéd építése érdekében, a gyengék és kirekesztettek védelmében.

Köszönet a helytállásért

Ferenc pápa a levelében hálás köszönetet mond a nigériai főpásztoroknak, hogy megannyi nehézség és próbatétel közepette a helyi egyház szüntelenül tanúságot tesz a befogadás, az irgalom és a megbocsátás jegyében. Ahogy a papok, szerzetesek és szerzetesnők, a katekéták nem hagyták el a nyájukat, hanem szolgálatban maradtak! Szeretném kifejezésre juttatni a közelségemet irántuk!

A pápa hálát ad minden nigériainak, bármilyen társadalmi, kulturális vagy vallási rétegből is származzon, mindazért az elkötelezettségéért, mellyel az erőszak valamennyi formájával szemben helytáll.

Ferenc pápa levele végén állhatatosságra buzdítja a nigériai híveket, elbátortalanodás nélkül járjanak továbbra is a béke útján. „Legyetek az áldozatok mellett! Segítsétek a szegényeket! Neveljétek a fiatalokat! Mozdítsátok elő az igazabb és szolidárisabb társadalmat!”

Végül a pápa szívből áldását adta rájuk, Szűz Mária, Afrika Királynője közbenjárását kérve.
Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: CBCN-NG.org
Magyar Kurír

Ajánló:
82 keresztényt öltek meg a muzulmáno

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése