2015. 03. 19.

Napfogyatkozás lesz holnap


Részleges napfogyatkozásnak lehetünk tanúi a péntek délelőtti órákban, amennyiben az időjárási feltételek is kedveznek ennek, azaz nem lesz felhős az égbolt.
napfogyatkozas_1_b 
Illusztráció
„Amikor a Hold a Föld körüli keringése során néha-néha eltakarja a földi szemlélő elől a Napot, akkor napfogyatkozást észlelhet. Ahol a Hold árnyéka a Földre vetül, onnan lehet napfogyatkozást látni. A Hold sokkal kisebb a Napnál, de ahányszor kisebb, annyiszor közelebb is van, ettől pedig a Nap és a Hold látszólagos átmérője majdnem azonos. Így amikor megfelelő helyzetbe kerülnek az égitestek, a Hold teljesen képes eltakarni a Napot” – osztotta meg portálunkkal Nagy Antal, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium nyugalmazott fizikatanára. Teljes napfogyatkozás esetén tehát a Hold teljes árnyéka a Földre vetül, és a Hold látszólagos mérete nagyobb, mint a Nap látszólagos mérete. „Amikor a Hold úgy halad el a napkorong előtt, hogy nem takarja el teljes mértékben a Hold tányérja a Nap tányérját, akkor beszélhetünk részleges napfogyatkozásról. A mostani valahogy úgy alakul, mintha Grönland szigetét kerülné meg a teljes fogyatkozás árnyéka keletről. Vidékünkön – mivel messze van a teljes fogyatkozási árnyéktól – a Nap korongjának mintegy hatvan százalékát takarja el a Hold korongja. Valamennyire szabad szemmel észlelhető elborulást látunk, ha nem lesz felhős az ég. Maga a fogyatkozás délelőtt fél tíz köröl kezdődik, a maximumát háromnegyed 11 körül fogjuk észlelni és 12 óra felé lesz vége. Ahol teljes fogyatkozás lesz, ott két perc és 45 másodpercig fog ez tartani" – mondta Nagy Antal.
A nyugalmazott fizikatanár ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy szabad szemmel semmiképpen ne próbáljuk megfigyelni ezt a jelenséget. „Legjobb lenne a speciális napfogyatkozás-néző szemüveg, ennek hiányában a hegesztő apparátushoz tartozó maszk sötét színű üvegjén keresztül nézhetjük a napfogyatkozást, ellenkező esetben súlyos szemkárosodást szenvedhetünk” – figyelmeztet.
Nagy Antal elmondása szerint a következő, vidékünkön is észlelhető teljes napfogyatkozás valamikor a 2060-as években várható, majd a 2070-es években lesz gyűrűs napfogyatkozás is.
A meteorológusok előrejelzése szerint valószínű, hogy a napfogyatkozás ideje alatt Csíkszeredában felhők takarják az eget, de megtörténhet, hogy a felszakadozó felhőzet időnként látni engedi e jelenséget. Lidia Ghoerghieş, a marosvásárhelyi területi meteorológiai központ ügyeletes meteorológusa érdeklődésünkre közölte, a napfogyatkozás idején az égbolt inkább felhős lesz.

szekelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése