2015. 03. 15.

Orbán Viktor üzenete - Hende: a nemzet egy irányba nézzett

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ünnepén levélben köszöntötte a határainkon túl élő magyarokat Orbán Viktor miniszterelnök – tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t.

A levélben – melyet számos Kárpát-medencei ünnepségen felolvasnak vasárnap – Orbán Viktor azt írja: hosszú évszázadok elnyomása után '48. március 15-e mutatta meg, milyen életerős és bátor nemzet a miénk. A népek tavaszán csak egyetlen ország volt, ahol nem hunyt ki pillanatok alatt a szabadság őrtüze.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar szabadság üzenete Pestről, a Nemzeti Múzeum lépcsőiről indult el, de az egész hazában visszhangra talált.

Ma is úgy gondoljuk, hogy a magyarok szabadságát csak a magyarok vívhatják ki: összefogással, munkával és egyetértéssel – fogalmazott levelében a miniszterelnök.

MTI

**

„Március 15. olyan ünnep, amikor mindenki egy irányba nézett, akkor is, amikor a legsötétebb diktatúrák napjait éltük, és akkor is, amikor a nemzet sorsa jó kezekben volt”mondta Hende Csaba a honvédelmi tárca központi ünnepségén március 12-én. 
 
A Stefánia Palotában tartotta központi ünnepségét a Honvédelmi Minisztérium csütörtök délután nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából. Hende Csaba beszédében felidézte 1848 márciusának nagyszerű pillanatait, az alkotmányos átalakulás vívmányait, az első felelős kormány tevékenységét és az áprilisi törvényeket. „Emlékezzünk az újjászületett polgári nemzetre, az országra, amely a béke rövid néhány hónapja alatt – Széchenyi szavával – elkezdett végre a saját tengelye körül forogni, és nagy léptekkel igyekezett pótolni, amit a Habsburg birodalmi érdek addig megtagadott tőle” − fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Mint felidézte, e polgári nemzet hajlandó volt fegyvert fogni jogai, vagyis a magyar szabadság érdekében, és ezt a fegyvert, minden várakozáson felül, jól forgatta: e dicsőséges harcok során jött létre a Magyar Honvédség is, amely néhány hónap alatt szinte a semmiből vált az akkori világ egyik legjobban felszerelt hadseregének méltó ellenfelévé, majd legyőzőjévé.  A magyar honvéd mindvégig hűségesen szolgálta a haza ügyét, és végül csak a sokszoros túlerő előtt tette le a fegyvert.
Hende Csaba felidézte azok emlékét, akik a harcok során életüket, testi épségüket veszítették el a magyar szabadság ügyéért, és azokét is, akik a szabadságharc leveretése után várfogságot, kényszersorozást és más hátrányokat szenvedtek el.

Az ünnepség ezután elismerések átadásával folytatódott. A kitüntetettek névsora a marcius15.kormany.hu oldalon tekinthető meg.
(honvedelem.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése