2015. 03. 13.

Két éve Szent Péter székében


Két éve ezen a napon választották meg a 21. század derűs pápáját, Ferenc Szentatyánkat. 
2013. február 13. és 28-a az Egyház újkori életének egyik legjelentősebb dátuma, amikor Őszentsége, XVI. Benedek pápa bejelentette lemondását és római idő szerint február 28-án 20 órakor befejezte péteri szolgálatát. 
Benedek szentatya arra kért bennünket, hogy ajánljuk az Anyaszentegyházat Legfőbb Pásztora, a mi Urunk, Jézus Krisztus gondjaiba. Fohászkodjunk Szent Anyjához, Máriához, hogy anyai jóságával segítse a bíboros atyákat az új pápa megválasztásában.” 
Február 28-án este 20 órától, ahogy mondta: csak egy egyszerű zarándok vagyok, aki megkezdi földi zarándokútjának utolsó szakaszát. De szeretnék még egész szívemmel, minden szeretetemmel, imáimmal, elmélkedéseimmel, minden belső erőmmel a közjóért, az egyház és az emberiség javáért dolgozni. Nagy támaszt jelent számomra együttérzésetek. Haladjunk előre az Úrral az egyház és a világ javára. Köszönök mindent. Most teljes szívemből adom rátok áldásomat.”

**

Isten a bíboros atyák által a konklávé második napján, március 13-án megadta mindnyájunknak a nagy örömet, Ferenc pápát. Van pápánk!

Azóta imádkozunk érte:
Mindenható Istenünk, aki folytonos gondviseléseddel kormányozod nyájadat, végtelen irgalmadban Ferencet adtad Egyházad élére. Add, hogy Ferenc pápa legyen a hit és a kegyelmi közösség egységének látható alapja és biztosítéka. Kérünk, hogy az új pápa minket – Isten népét – szeretettel és Krisztus nevében vezessen, legyen a szent tanítás hűséges oktatója számunkra, és a szolgálat szellemében kormányozzon bennünket. Ajándékozd meg őt bölcsességgel, jósággal és hűséggel, hogy az örök élet felé vezessen minket szavával és példájával!
Ámen.

Megválasztását követően, virágvasárnap az öröm hangján szólt hozzánk: „Mi is befogadtuk Jézust; mi is kifejeztük annak az örömét, hogy elkísérjük, hogy mellettünk érezzük, hogy jelen van bennünk és közöttünk mint barát, mint testvér és mint király, mint életünk világítótornya. 
Ne legyetek soha szomorúak! Egy keresztény soha nem lehet szomorú! Ne engedjetek soha a bátortalanság érzésének! A mi örömünk nem a birtoklásból fakad, hanem abból, hogy találkoztunk egy Személlyel: Jézussal, aki közöttünk van. Abból születik, hogy tudjuk: Jézussal soha nem vagyunk egyedül, a nehéz pillanatokban sem, amikor életünk útján olykor leküzdhetetlennek tűnő problémákkal és akadályokkal találkozunk. 


Szemelvények Ferenc pápa útjairól:

Rió - 28. Ifjúsági Világtalálkozó
Ferenc pápa és a fülöp-szigeti fiatalok találkozója
Ferenc pápa: Tegyünk többet a szegényekért
Ferenc pápa taclobani szentmiséje
Esőköpenyben tartotta meg szabadtéri miséjét a pápa
A pápa és a manilai családok találkozója
Ferenc pápa találkozott a Fülöp-szigeteki politikai vezetőkkel
Srí Lanka első szentjét avatták Colomboban
Mit mond a pápa Strasbourgban?

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése