2016. 02. 05.

Amerikai díj magyar fizikusnak

Százéves korában, tavaly januárban hunyt el Charles Hard Townes amerikai fizikus. Az 1964-ben Nobel-díjjal kitüntetett kutatóról nevezték el az Egyesült Államok egyik legújabb tudományos kitüntetését, a C. H. Townes-díjat. Az első díjazott Kroó Norbert akadémikus.
Nemigen találni olyan amerikai elismerést, amelynek az első kitüntetettje egy külföldi lenne. Ez a megtiszteltetés érte Kroó Norbert fizikust (képünkön), az MTA korábbi főtitkárát, akit tudományos eredményeiért és társadalmi szerepvállalásáért a C. H. Townes-díjjal tüntettek ki. Az elismerést a texasi egyetem (TAMU) Kvantumtudományi és Mérnöki Intézete alapította a Charles Hard Towneshoz hasonló teljesítmények díjazására. Kroó Norbert professzort a fény területén végzett kutatásai­ért ismerték el – a díjat néhány napja egy korábbi Nobel-díjastól vehette át.
Hazautazása előtt Kroó professzor a bőröndbe tette a díszdobozzal védett elismerést, ami napokkal később érkezett haza. A kissé megcincált csomagban egy papírt talált az amerikai biztonsági szolgálattól – az öt centiméter vastag, 20-25 centiméter átmérőjű ólomüveg felkeltette a hatóság érdeklődését. Megnézték, visszatették.
A fizikus 1958-ban végzett az ELTE fizikus szakán, szilárdtestfizikusként helyezkedett el a Központi Fizikai Kutatóintézetben. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) ösztöndíjával az Egyesült Államokba és Nagy-Britanniába pályázott – kétszáz jelentkezőből négyen nyertek –, de csupán Svédországba mehetett. Három éven át a Szovjetunió egyik legfontosabb kutatóhelyén, Dubnában is dolgozott – itt tanulta meg, hogy bizonyos helyzetekben a sarkára kell állnia.
16_kroo_norbert_HZ
A Gutmann Fórum ez évi első összejövetelén Kroó Norbert azt is elárulta, hogy ő már 1986-ban hazainvitálta Teller Edét, de a világhírű magyar származású fizikus azt mondta, csak akkor jön, ha már egyetlen szovjet katona sem lesz az országban. Amikor 1991-ben hazatért, még volt néhány, ezért Kroó Norbert rákérdezett Tellernél korábbi kijelentésére. „Igen, de már nem sokáig lesznek” – válaszolta Teller.
A magyar fizikus a közelmúlt legfontosabb eredményének a szobahőmérsékletű szupravezetés felfedezését tartja. (Az ilyen anyagok elvesztik elektromos ellenállásukat, valamint kizárják magukból a mágneses mezőt.) Amikor az erre utaló jeleket észlelte, három napig nem aludt.
Álmatlanságának oka, hogy ezt a jelenséget aranyfelületen tapasztalta, pedig ha van, ami rossz szupravezető, akkor ez a nemesfém mindenképpen az.2015 a fény éve volt, amelynek kezdeményezésében, valamint nemzetközi és hazai megvalósításában Kroó Norbert kiemelkedő munkát végzett. Megannyi előadást tartott, konferenciák szervezésé­ben vett részt, de az egyéves rendezvénysorozatot akkor tartja majd eredményesnek, ha sikerült a természettudománnyal „megfertőzni” a mai középiskolások egy részét. Örömteli visszajelzés lenne neki, ha a korábbinál többen jelentkeznének fizika és kémia tanári szakra.

 Ötvös Zoltán - magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése