2016. 02. 03.

Török szállodák tömegeit árulják az oroszok miatt

Erősen odacsapott a turizmusnak a fagyos orosz-török viszony. Emiatt több mint 1300 török szállodára akasztották ki az eladó táblát.
A tavaly Törökországba látogató külföldi turisták 15 százalékát orosz nemzetiségűek adták, ami legalább három millió embert jelent – írja a The Moscow Times. Nagyot zuhant ez a szám november óta, amikor a török-szír határ közelében lelőttek egy orosz Szu-24-es vadászgépet Ankara erői.
Bár az eset körülményei azóta sem tisztázódtak, Moszkva szankciókkal sújtja a törököket és korlátozza a charter-járatokat. Illetve biztonsági okokra hivatkozva győzködi állampolgárait, hogy ne utazzanak Törökországba. Ehhez alapos érvet adott az a szír öngyilkos merénylő, aki Isztambulban tíz turistát ölt meg januárban.
Mindez ha a csőd szélére nem is sodorta a török szállásadókat, de egy részük mégis csak kénytelen bezárni az üzletet. A Földközi- és az Égei-tenger partjainál összesen 1318 hotelt árulnak – tájékoztatott a Today’s Zaman török hírportál.
A legnagyobb számban (410) Antalya közelében vannak most eladó szállodák. Ezek összértéke 30 milliárd török líra, a maradék 908-e 8,8 milliárd (1 török líra körülbelül 97 forint). Tavaly 8,3 százalékkal csökkent a turizmusból fakadó jövedelme a török államnak, ez mintegy 93 milliárd lírát jelent.
Kép: Antalya (Wikimedia Commons)

asiaport.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése