2016. 02. 08.

Ráduly és Szőke ügyében a DNA szerint a bírák megbizhatatlanok?

Bírói részrehajlástól tart Hargita megyében az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály, ezért kérte a Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos ellen indult per áthelyezését a Maros megyébe – derül ki a kérés indoklásából.
raduly szoke per vn 005_b 
Ráduly a Hargita Megyei Törvényszéken. Lehet, hogy Maros megyébe kell járnia tárgyalási ülésekre
A Csíkszereda tavaly lemondott polgármestere és hivatalának gyakorlásától bírói döntéssel eltiltott alpolgármestere ellen indult bírósági eljárás elsőfokú tárgyalása a vádhatóság peráthelyezési kérése miatt nem kezdődött el. Mivel a kérés indoklásáról nem esett szó az elhalasztott tárgyaláson, ezt először a DNA bukaresti központjától kértük, ahol a Hargita Megyei Törvényszékhez irányítottak.
A törvényszék válaszából kiderült, hogy az ügyben a Marosvásárhelyi Ítélőtábla illetékes, mivel a kérést ott nyújtották be.
Az ítélőtáblától végül megkaptuk az áthelyezési kéréshez csatolt indoklás rövid összefoglalóját.
Mint írják, a január 28-án benyújtott kérésben a DNA a büntetőjogi perrendtartás 71. és 72. cikkének megfelelően kéri a per tárgyalásának áthelyezését a Maros Megyei Törvényszékre. A kérés indoklása kitér azokra a cselekedetekre, amelyek miatt a két személy ellen vádat emeltek, de a Ráduly és Szőke által a vádemeléskor betöltött tisztségekre is – derül ki a válaszból. „A vádlottak által betöltött polgármesteri és alpolgármesteri tisztség, az a tény, hogy a lakosság nagy többsége választotta meg őket, és a közösség sajátossága megerősítik azt az elfogadható gyanút, hogy a Hargita Megyei Törvényszék bíráinak pártatlanságát mindez befolyásolhatja” – hangzik az elég bonyolult, de lényeges magyarázat.  
(Ez magyarázat???? A közösség azért választotta meg, hogy a közösséggel korruptak legyenek? A bírák pártatlanságát ez is befolyásolja??? Hát mi a demokrácia, az amit a DNA mond?)
A válaszban megjegyzik, hogy azokat a cselekedeteket, amelyek miatt a két vádlottat bíróság elé állították, nagy érdeklődés követi Csíkszeredában, ahol a Hargita Megyei Törvényszék is található, de ugyanígy Hargita megyében is.
A vádhatóságtól nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy miért most, az elsőfokú tárgyalás kezdetén nyújtották be ezt az áthelyezési kérést, és nem korábban. A kérésről február 26-án dönt a Marosvásárhelyi Ítélőtábla, akkor derül ki, hol folytatódik a per tárgyalása.
A volt polgármestert háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolja a DNA. Mindketten hatósági felügyelet alatt állnak, rendszeresen jelentkezniük kell a rendőrségen, és nem hagyhatják el az országot.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése