2016. 02. 05.

Ferenc pápa és Kirill pátriárka történelmi találkozója Kubában

Február 12-én Kuba fővárosában, Havannában találkozik Ferenc pápa és Kirill moszkvai pátriárka, az orosz ortodox egyház feje. Ez lesz az egyháztörténetben az első alkalom, hogy a pápa és a moszkvai pátriárka találkozik egymással.


A felek azért választották a találkozó helyszínéül Havannát, mert Ferenc pápa mexikói látogatására utazva a város repülőterén száll át, míg Kirill pátriárka épp hivatalos úton lesz az országban.

A Szentszék és a Moszkvai Patriarchátus közösen kiadott nyilatkozatában a felek örömmel fogadták a találkozót, ami szerintük Isten kegyelméből jöhet létre. A megbeszélést a havannai José Martí Nemzetközi Repülőtéren tartják majd, amelynek végén közös nyilatkozatot is ki fognak adni.

„A katolikus egyház és az orosz ortodox egyház vezetője közötti – már régóta tervezett – találkozóra először kerül sor a történelemben, és fontos állomás a két egyház közötti kapcsolatban” – olvasható a közleményben. „A Szentszék és a Moszkvai Patriarchátus azt szeretné, hogy ez a találkozó minden jóindulatú embernek is reményül szolgáljon.” Minden keresztényt arra kérnek, buzgón imádkozzanak azért, hogy Isten áldja meg ezt a találkozót, hogy gyümölcsöző legyen.

1997-ben II. János Pál pápa és II. Alekszij moszkvai pátriárka találkozója meghiúsult. 2014 novemberében törökországi látogatásáról hazafelé tartva a repülőúton – Ferenc pápa azt mondta újságíróknak, bármikor készen áll a moszkvai pátriárkával találkozni. A római katolikus és az ortodox egyház közötti úgynevezett nagy egyházszakadás, más néven skizma 1054-ben következett be. A római egyházhoz 1,2 milliárd hívő tartozik, a 250 milliós ortodox kereszténységen belül az orosz egyház 165 millió hívőt tart számon.
Forrás: Vatikáni Rádió olasz nyelvű szerkesztősége
Fotó: Famiglia Cristiana
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése