2016. 02. 05.

Krisztus világa, 2016. Február - Szemle



Migránsok vagy vándorok? Folyamatos a migráns áradat. Mindegyre csak ezt mutatják a tv-k. Az emberek, mint a robotok, úgy menetelnek, de maguk sem tudják hová, és viselkedésük láttán az az érzésünk támad, hogy ezeknek az embereknek nincsen édesanyjuk. Az édesanya ugyanis kötődést, jóságot sugároz gyermekei életébe. A köldökzsinór elvágása után a családhoz, a rokonsághoz, a tájhoz, még a földhöz is kötődünk valamilyen formában, legyen az szülőföld, mely ápol vagy anyaföld, mely eltakar. Közben arra gondoltam, hogy mi is vándorok vagyunk, akik lélekben jól, vagy kevésbé jól megyünk életünk útján a földi hazából az örök haza felé. A hit fényében, az Egyház vezetésével, égi édesanyánk oltalma alatt haladunk Krisztus világába.
A Lourdes-i Boldogasszony ünnepén, február 11-én az Egyház háláját és elismerését kívánja kifejezni mindazoknak, akik életüket szentelték annak, hogy a betegekkel, szenvedőkkel foglalkozzanak, és a betegeknek, akik szenvedéseiket felajánlják az emberiségért. A Betegek Világnapja megemlékezés figyelmünket a betegek szentségének testet-lelket gyógyító hatásáról is olvashatunk a 2. oldalon.
Ne kölcsönözz, ajándékozz! dr. András István teol. tanár nagyböjti gondolatai rámutatnak emberi gyengeségeinkre. Mert lemondásainkat belengi mintha Istennek kölcsönöznénk, nála fektetnénk be, hogy majd gazdagon jutalmazzon... És arra hív, hogy böjtölésünket, vezekléseinket, imáinkat ajándékozzuk Istennek. Minden ajándékozás kilépés önmagunkból, hogy helyet készítsünk Istennek. Így ajándékozzunk szeretetből Istennek az irgalmasság évében. (3. oldal)
Aki gyümölcseiről ismeri meg a fát René Schwob (1895-1946) zsidó nemzetiségű író, gondolkodó életútján keresztül mutatja be  Molnár Anna Mária, hogy milyen minden fajfogalmon túl, hiánytalanul katolikussá lenni. (4–5. oldal)
A Katolikus Egyház Katekizmusa, XXXI. Mária Krisztus Anyja, az Egyház Anyja. (5. oldal)
Szerzetesek Erdélyben – Mallersdorfi Szegény Ferences Nővérek 2. Tevékenységeikről valamint a székelyudvarhelyi, kézdiszentléleki, nagyváradi és brassói házaikról ír, M. Imelda nővér. (6-7. oldal)
Válaszkeresés – rovatban Szászrégen szórvány “megyéje” címmel Ft. Balla Árpád szászrégeni plébános bemutatja a nagy kiterjedésű, 17 filiát és oldallagosan ellátott plébániát átölelő egyházközségét. A sebek feltárása végén, történelmünkre hivatkozva fejezi ki reményét: mindig is tetten érhető az időszakos mélypontok után a közösségek felemelkedése.” (7. oldal)
Hungarikum címmel új sorozatot indítunk, melyben Sárközi Sándor piarista atya hónapról hónapra nemzeti büszkeségeink egy-egy vagy egy-egy csokornyi hungarikumát mutatja be. (8. oldal)
Betegek Világnapja az Irgalmasság Szentévében – Bakó Mária Hajnalka életízű beszámolója a betegekhez való közeledésről és a velük való kapcsolatáról. (9. old.)
Művészet és prófécia (részlet) – Peter B. Steiner írásának egy részletét fordította Bács Béla János. A 19. és 20. század igaz és hamis művészei, prófétái hatással voltak az egyházra is. Ma is beszélni kell a művészet kordiagnosztikai kompetenciáról”. Ez életszükséglet az egyház számára. (10-11. old.)
Játékos ismerkedés szentekkelSzent Dizmaszhoz, Szent XXIII. János pápához, Szent Ambrus püspökhöz fűződő kérdéseken törhetjük fejünket, melyet Vitos Antal készített. (11. oldal)
Szegények mindig is voltak… - Radulov Piry IV. éves kispap írása a szegény ember, gazdag ember történetével int, hogy a gazdagság eszköz, amivel tudni kell bánni. (12. oldal)
Mennyit bír ki a búzaszem népmesét és a februári feladatokat kicsiknek és nagyoknak Katóca állította össze. (12-13. oldal)
Derűs oldal – Viccek és anekdoták csokrát Balázs Tünde állította össze. (14. oldal)
Keresztrejtvényben – Jézus egyik figyelmeztetése rejtőzik. Közben megismerhetjük a hűséges megfejtőket és a nyertest, valamint Adomány – előfizetések a szórványba.(15. oldal)  
Téli verőfény – Tóth Árpád verse (16. oldal).

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159 0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése