2016. 02. 15.

Sikerült megújítani Magyarországot

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása nyitotta meg ma az Országgyűlés tavaszi ülésszakát.
A képviselők háromnapos ülést tartanak a héten. Vitáznak majd egyebek mellett arról a javaslatról, amely a Magyar Posta üzleti érdekében korlátozná a közérdekű adatok közzétételét – az adatvédelmi hatóság szerint a beadvány aránytalanul korlátozná az ellenőrizhetőséget. Az Országgyűlés egyeztethet a sportról szóló törvény módosításáról is, és arról, hogy 2017-et Arany János emlékévvé nyilvánítsák.

Az új cél a polgári berendezkedés

A miniszterelnök értékelése szerint a 2015-ös gazdasági adatok alátámasztják, hogy 2010 után sikerült megújítani Magyarországot, a magyar reformok működnek. Orbán Viktor hétfőn a parlamentben azt mondta, 2016-ban új célt lehet megfogalmazni: a polgári berendezkedés felépítését. A kormányfő az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján napirend előtt elmondta, 2010-ben megpróbálták kivezetni Magyarországot a pénzügyi csődből, az adósrabszolgaságból, és az adatok azt mutatják, ez sikerült, a választott eszközök jók voltak. Orbán Viktor ismertette a 2015-ös pénzügyi, költségvetési adatokat, a hiány és az államadósság mértékét, a munkanélküliségi számokat. Közölte: nominálisan még mindig nő a hiány, ezért annak megállításához előbb-utóbb „nullás költségvetésre” lesz szükség.

Mindenki léphessen egyet előre

A 2016-os költségvetés fő célja, hogy mindenki léphessen előre egyet, ennek három eszköze az adócsökkentés, az otthonteremtés és a béremelés – hangsúlyozta a miniszterelnök. Csökkent az szja, 5 százalékra mérséklődött a sertéshús és az új lakások áfája, és bővült a családi adókedvezmény: a kétgyerekeseké a ciklus végére például a duplájára nő – sorolta az eredményeket a kormányfő. Sikerült megegyezni a minimálbér-emelésről is, ami összességében egy 5 százalékos reálemelkedést jelent, erre pedig hosszú ideje nem volt példa – emelte ki Orbán Viktor.

Béremelések

A béremelések tekintetében a magyar gazdasági teljesítőképességének határáig jutottunk el, jelentősen nőtt a pedagógusok és az egészségügyiek bére, 2016. július 1-jével pedig a járási hivatalokban dolgozók bére is megemelkedik, a kormány felfogásában ezek a lépések a magyar családok megerősítését jelentik – emelte ki.
MAGYARI_TEMP – Tanári fizetések alakulása

Otthonteremtés

Az otthonteremtés érdekében csökkent a lakásáfa, bővült a csok, beléphet a lakáskaszák mellé a Nemzeti Otthonteremtési Közösség, és egyszerűsödnek a építésügyi eljárások is – hangsúlyozta a kormányfő. A 2015-ös év tehát sikeres volt, a 2016-os esztendő alapjait pedig lefektettük – összegezte Orbán Viktor.

Migránskérdés

Magyarország 2015-ben időben lépett, rendezte a sorokat, így sikerült megvédenie az országot a migránsáradattól – közölte Orbán Viktor, aki megköszönte a képviselők segítségét mindehhez. Az ország ma Európa egyik legstabilabb országa – hangsúlyozta a kormányfő.

Nemet mondunk a kvótára

Változott az európai közvélemény is, amely, úgy tűnik, egyre inkább a magyar megoldás mellé áll. A brüsszeli politika eközben megbukni látszik, úgy tűnik, továbbra is beszállítaná és önkényesen szétosztaná a migránsokat. Magyarország ezt nem akarja, ezért mozgósította a magyar társadalmat is, és 1,8 millió ember gondolta úgy, hogy a kormánynak mindent meg kell tennie a kötelező betelepítési kvóta ellen – emlékeztetett a kornyfő napirend előtti felszólalásában.

Erősítik a műszaki határzárat

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy elrendelte a műszaki határzár megerősítését és újabb határzár építéséhez szükséges kapacitások előállítását. A miniszterelnök napirend előtti felszólalásában a migráció fokozódását valószínűsítette, és azt szorgalmazta, hogy Magyarország megvédése, a kötelező betelepítési kvóta elleni védekezés legyen nemzeti ügy. A kormányfő azt mondta: 2016-ban Brüsszelben diplomáciai, jogi és politikai védekezésre lesz szükség, a déli határon pedig katonai és rendőri védekezésre.

Harrach: a magyar tettek és tervek példák lehetnek Európa számára

A KDNP frakcióvezetője példaként állította Európa számára azt, ahogy Magyarország kezeli a bevándorlás kérdéskörét. Harrach Péter a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva hétfőn az Országgyűlésben két témát jelölt meg, amelyek meghatározzák az idei évet. Ezek egyikeként a családi otthonteremtési támogatást emelte ki, amelynek célja a családok támogatása, a gyermekvállalási kedv növelése és a gazdaság élénkítése. A kormánypárti politikus súlyos problémaként hivatkozott a bevándorlásra, amihez szerinte a közel-keleti térségben helyben kell segíteni, Európában pedig a „fejekben kellene rendet tenni”.

MTI, magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése