2016. 02. 08.

Erdogan: “Az USA-nak választania kell közöttünk, vagy mi vagy a kurdok”

Az Egyesült Államoknak választania kell, hogy a törököket támogatja vagy a kurdokat – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő egy héttel azt követően, hogy egy magas rangú amerikai tisztviselő felkereste azokat a szíriai kurd erőket, amelyeket az ankarai kormány terroristának tekint.
az erd
A török elnök vasárnapi csípős megjegyzéseit az váltotta ki, hogy Brett McGurk amerikai nagykövet ellátogatott a szíriai Kobaniba, ahol találkozott a PYD katonai szárnyával, amelynek az Egyesült Államok légi csapásokkal segített kiűzni a városból az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetet.
Ankara ugyanakkor terrorszervezetnek tekinti a PYD-t, mert kapcsolatban áll a Törökországban törvényen kívül helyezett Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK). A török kormány határozottan ellenzi a szíriai kurdok segítését, attól tartva, hogy a török–szíriai határ mentén kiterjesztik a befolyásukat.
Erdogan most azt a kérdést tette fel, hogy ezek után miképpen bízhatnak meg az amerikaiakban. „Én vagyok a partnerük vagy a Kobaniban lévő terroristák?” – fogalmazott.
forrás: mno.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése