2016. 02. 25.

Új technológiát mutattak be Csíkszeredában

Hargita Nép 2016. Február 25. Csütörtök


































**

Áram műanyagból

Villamos energiát előállító eljárást ismertetett egy győri cég szerdán a csíkszeredai városházán. A rendszert akár a megyeközpontban, a római katolikus egyház tulajdonában lévő egyik ingatlanban is kiépíthetik.
regi epulet vn 004_b 
Az új hulladékkezelő technológiáról beszélgettek. Műanyagból olajat állítanának elő – akár az egyház Szentlélek utcai csarnokában is
Darvas-Kozma József csíkszeredai római katolikus esperes meghívására érkezett a megyeszékhelyre a győri Sárközi Imre. A World Technical Solution Kft. vezetője a csíkszeredai városházán arról az új technológiáról beszélt, amely révén az újra nem hasznosítható műanyagot olajjá és gázzá alakítják, amelyekből később villamos energiát állíthatnak elő.
„Győrben üzemel ilyen rendszer, amely a World Technical Solution Kft. által kifejlesztett technológiával működik” – közölte Sárközi Imre. Mint magyarázta, ez az eljárás a szennyezett, vegyes műanyagokat, gumikat hasznosítja, amelyek egyébként a hulladéktározókban végeznék, és amelyek 100 év múlva sem bomlanának le. „Óriási műanyaghalmaz vesz körül bennünket, amelynek egy részét újra lehet hasznosítani, másik részét viszont nem. Utóbbit visszük be egy teljesen zárt rendszerbe, ahol 60–75 százalékban olajjá, 20–25 százalékban gázzá, a fennmaradó nagyon kevés részben pedig koksszá (szénné) alakítjuk” – vázolta az eljárás lényegét a szakember. Hozzátette, az így keletkező olajból és gázból egy bi-fuel motor segítségével villamos energiát generálhatnak.
Csíkszeredában a római katolikus egyház egy tulajdonában lévő ingatlant ajánlott fel a rendszer kiépítésére. „Van két kihasználatlan csarnoka az egyháznak a Szentlélek utcában, amelyet fel lehetne használni” – mondta Darvas-Kozma József. Szerinte ezzel a beruházással munkahelyek létesülnének. Amennyiben a város lehetőséget lát a felkínált ajánlatban és szándéknyilatkozatot küld a cégnek, a fejleményekre visszatérünk.

Barabás Hajnal - Csíki Hírlap 2016. Február 25.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése