2016. 02. 17.

A pápa az őslakosokkal ebédelt

Szentmise, találkozó a családokkal, ebéd az őslakosokkal, vigasz a betegeknek: Ferenc pápa intenzív hétfői napot tudhat maga mögött – számolt be Federico Lombardi szentszéki szóvivő a Vatikáni Rádiónak Ferenc pápa február 15-i mexikói programjáról.


A Szentatya a San Cristóbal de las Casasban tartott szentmisét követően elment a város székesegyházába, ahol az őslakosok által tisztelt Samuel Ruiz negyven évig volt püspök, s ahol most a sírhelye található. A főtemplomban Ferenc pápa közel ezer beteggel találkozott. Aztán rövid imába mélyedt Samuel Ruiz sírja előtt, majd folytatta vigaszt nyújtó találkozóját a betegekkel. Természetes és spontán gesztus volt leróni tiszteletét ez előtt a főpásztor előtt, aki az egyházmegye életére nagy hatással volt. Változtatásai, javításai a mai napig élnek. Példaként említette Federico Lombardi a házas őslakos diakónusok nagyszámú jelenlétét, akik – a papok vezetésével és képzésével – az egyházmegye lelkipásztori ellátásában főszerepet játszanak: összefogják a közösségeket, igeliturgiát tartanak, áldoztatnak.

Ferenc pápa együtt ebédelt az őslakosok egy küldöttségével. Nyolc őslakos képviselte a helyi kultúrát, köztük egy nagyon egyszerű életvitelű és megnyerő pap, egy diakónus a feleségével, egy szerzetesnő, egy fiatal és egy katekéta. A pápa nagyon egyszerűen, kötetlenül elbeszélgetett velük. A Szentatya mindenki iránt ki akarja mutatni közelségét, mindenkiért imádkozik – tette hozzá a vatikáni szóvivő.
Forrás és fotó: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése