2016. 02. 10.

A szíriai Kurdisztán képviseletet nyitott Moszkvában

A szíriai Kurdisztán moszkvai képviseletének megnyitása jelentősen hozzájárul az orosz-kurd kapcsolatok megszilárdításához – mondta szerdán Senam Mohamad, a szíriai Kurdisztán európai és amerikai országokért felelős különleges képviselője a moszkvai képviselet nyitóünnepségén.
„A szíriai Kurdisztán területén továbbra is harci cselekmények folynak, illetve folyik az Iszlám Állam és más terrorszervezetek elleni küzdelem” – mondta Mohamad és hozzáfűzte, hogy a közeljövőben képviseleteket terveznek nyitni Németországban, Franciaországban, Svédországban és az Egyesült Államokban is.
Mohamad szerint a képviselet feladata lesz, hogy diplomáciai, gazdasági és politikai kapcsolatokat létesítsen és szilárdítson meg a szíriai Kurdisztán és Oroszország között.
Farhat Patijev kurd illetékes elmondta, hogy az orosz főváros keleti felében nyitott képviselet civil szervezet, nem látja el egy követség szerepét. Mindazonáltal feladata lesz, hogy képviselje az Oroszországban és Szíriában élő kurdok érdekeit, akik közül sokan nem rendelkeznek szíriai állampolgársággal. Oroszországban az illetékes szerint nagyjából 250 ezer kurd él.
A moszkvai külügyminisztérium szerint egyelőre nem tervezik kurd követség megnyitását, a kurdok érdekeit a szíriai és az iraki követségek diplomatái képviselik.
A szíriai kurdok is részesei a közel-keleti országban zajló polgárháborúnak. Politikai értelemben a szíriai kurdok a Demokratikus Unió Pártjában (PYD) szerveződnek, amelynek fegyveres szárnya a kurd Népvédelmi Egységek. Az Iszlám Állam és más terrorszervezetek ellen folytatnak harcot. Megfigyelők szerint viszont rendszerint nem harcolnak a szíriai kormányerőkkel.
A Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségesének számító Oroszország korábban arra szólított fel, hogy a legfőbb szíriai kurd párt is képviseltesse magát a genfi béketárgyalásokon, az ellenzéki tárgyalódelegációban. A szíriai kormány ellenfelei, köztük Törökország is elutasítja ezt, szerintük ugyanis a PYD nem számít az Aszad-kormány ellenzékének. Ankara terrorszervezetnek tekinti a PYD-et, mert kapcsolatban áll a Törökországban törvényen kívül helyezett Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).
Hivatalos adatok szerint a kurdok mintegy 15 százalékát teszik ki Szíria lakosságának.

MTI
magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése