2016. 02. 20.

Elfogadta az EU a magyar megoldást

Orbán Viktor az Európai Tanács kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóját követően arról tájékoztatott, hogy az uniós állam- és kormányfői kimondták: Európa külső határait meg kell védeni, a migránsok tömegét meg kell állítani és a schengeni megállapodást teljes körűen mindenkinek be kell tartania. Ezzel most először az Európai Unióban elfogadták a magyar megoldást – hangsúlyozta.
oveucsucs_b 
Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóján (fotó: MTI)

Szombatra virradó éjszaka tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a migráció kérdéséről a magyar álláspont mindvégig világos volt: ellenőrzés, azonosítás, megállítás és visszafordítás. Pontosan úgy, ahogy az a schengeni egyezmény rögzíti. Ez nehéz és költséges feladat, de Magyarország megvédése szempontjából sikeres politika volt – fogalmazott az MTI beszámolója szerint.
Orbán Viktor szerint „Európa most tart ott, ahol legalább egy éve már lennie kellene”. A balkáni útvonal országai és Ausztria a józan ész útjára léptek, mert amit most ezek az államok tesznek, az a magyar megoldás; kerítést építenek, megállítanak és visszafordítanak – tette hozzá.
Megjegyezte, hogy véleménye szerint Európa déli határainak megvédése csak így, a V4-ek közösen előkészített és képviselt elképzeléseivel és döntéseivel azonos módon lehetséges. Nyugaton a helyzet romlik, továbbra is többen képviselik azt a politikát, hogy be kell engedni a migránsokat az Unió területére, és jogi eszközökkel, kötelezően el kellene osztani a tagállamok között – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: az ezt képviselők hangja rendkívül erős volt a tanácskozáson.
Ennek elhárítása és kivédése lesz az elkövetkezendő hetek feladata és erről is szól majd az előre hozott márciusi uniós csúcsértekezlet – tette hozzá Orbán Viktor.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése