2016. 02. 12.

Erős család – erős nemzet

A Család hete – a házasság pártfogójának, Szent Bálint püspök és vértanú (+ 269. február 14) emléknapján zárul. Boldog családi élet ott van, ahol együtt imádkoznak, ahol a családtagok szabadon, örömmel, szeretettel segítik egymást. Biztonságban van az a család, amely összekulcsolt kézzel áll naponta Isten elé, mert Jézus is ott van. Erős az a család, amelyet Jézus szeretete ölel át. Ha a családban nem imádkoznak, ha a családok nem ünneplik meg a vasárnapot, az a hitátadásban biztos törést jelent. Napjainkban Nyugat-Európát ostromolják értékeinek feladására, ami pusztulását jelenti. Ma az értékvédést és értékteremtést nemcsak a határokon felállított drótkerítések jelentik, hanem atyáink hitének megvédése és továbbadása is, amely a családokban történik. Az évezredes szétszóratásban fennmaradt népek (zsidók, örmények stb.) történetét kutató tudós elme megállapítása: „a politikai széttagoltságban, diaszpóra-létbe taszított népekre jellemző módon az apák hitének a megőrzése és továbbadása a legfontosabb!” A nép megmaradása a családoktól függ. Ami az értékteremtést illeti, ahhoz életerős fiatalságra és munkahelyekre van szükség! Legyen világos: erős család nélkül nincsen erős nemzet. A Család hete alatt a család védelmében aláírásgyűjtést tartottunk Románia alkotmány módosításáért, hogy az Alaptörvénybe kerüljön bele: a házasság egy férfi és egy nő életközössége. Az aláírásgyűjtést folytatjuk a szentmisék után és a plébánián is. 
– Walther Sinn evangélikus lelkész 2015. nov. 14-én mondta a nagyszebeni templomban: „Péter apostol int, hogy: »Józanok legyetek és vigyázzatok. Ellenségetek, a sátán, ordító oroszlán módjára ott kószál mindenütt, és keresi, kit nyeljen el. Erősen álljatok neki ellen a hitben, hisz tudjátok, hogy testvéreiteket is ezek a szenvedések érik a világban« (1Pt 5,8-9). Arra buzdít minket ez az ige, hogy ismerjük fel az idők jeleit, és ennek megfelelően járjunk el! Mit kell tennünk? Legyünk éberek, ahogy Jézus mondja. Meg kell győzzük a politikusokat, hogy többet ne háborúzzanak! Meg kell védenünk a keresztény értékeket és a keresztény hitünket!   Ahelyett, hogy az abortuszt támogassuk, a családi életre és a gyermekek születésére több hangsúlyt kell fektetni! Az abortusz egyrészről jóváhagyott és támogatott, másrészt jaj-t kiáltunk, hogy a lakosság száma csökken – és ebből az okból külföldieket hozatunk az országba. Fel kellene hívnunk az embereket az imádkozásra, és vissza kellene állítani az Istenhez való kapcsolatunkat, mielőtt túl késő lesz! Azért is kellene imádkozni, hogy az Úr nyissa ki a muzulmánok szemét, azokét, akik nyugaton élnek, de a többiekét is, hogy tudhassák, hogy senki másban nem üdvözülhetnek, egyedül Jézus Krisztusban!” 
Nagyböjti feladatunk az imádság, ami az Isten iránti szeretetünket tükrözi (MTörv 26,4-10). Aki hisz a feltámadt Jézusban, az győzedelmeskedik a világon  (Róm 10,8-13), ahogy Jézus is győzedelmeskedett a gonosz felett (Lk 4,1-13).

„Ne kísértsd Uradat, Istenedet!” Lk 4,12

Darvas-Kozma József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése