2014. 09. 11.

Obama megígérte, hogy bombázni fogja Szíriát

  Előbb ezt végig kell nézni. A sejk tud valamit. De nem jósol szép jövőt Európában. 

 **

New Yorkban a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatairól emlékeztek meg. Barack Obama elnök a tragédia évfordulója alkalmából televíziós beszéddel fordult a nemzethez.

Obama megígérte, hogy bombázni fogja Szíriát
Beszédében egyebek között megígérte, hogy az Iszlám Állam szervezet terroristáit bombázni fogják, bárhol – akár Irakban, akár Szíriában – tartózkodjanak is azok. Obama közben megjegyezte, hogy az USA bombázni fogja Szíriát, tetszik ez al-Aszad elnöknek vagy sem.
Egyszóval, a Nobel-békedíjas Barack Obama azt ígéri, hogy szuverén országot fog bombázni anélkül, hogy kikérné ezen ország és az ENSZ engedélyét erre. Ez összeegyeztethetetlen a nemzetközi jognormákkal.
Azóta, hogy George Bush elnök 2001-ben Nagy Háborút indított a terrorizmus ellen, a fronton nem javult a helyzet. Sőt, Obama elnöksége idején még rosszabb lett. Mindazok az országok, amelyeknek Washington „terrorellenes” és „demokrata” injekciókat adott be, lángokba borulnak és darabokra hullnak szét. Irak területének egyharmadát már az Iszlám Állam osztagai tartják ellenőrzésük alatt. Líbia darabokra esett szét, Afganisztán kormányozhatatlan, Szíria pedig a polgárháború lángjai közt létezik.
Jelenleg John Kerry amerikai külügyminiszter körutat tesz a térségben, terrorellenes koalíciót próbálva összetákolni, amelynek az Egyesült Államok mellett tagja lenne Törökország, Egyiptom, Jordánia, Irak és Ausztrália, valamint a Perzsa-öböl olajmonarchiái. De nem Moszkva.
Azonban a legfelfoghatatlanabb ebben az, hogy Obama – mint az kitűnik beszédéből – nem hajlandó összehangolni az Iszlám Állammal szembeni fellépést a szíriai kormányzattal. Hiszen az Iszlám Állam a síiták ellen harcol, al-Aszad pedig alavita, vagyis a síizmus egyik felekezetének tagja.
Hajlandók vagyunk együttműködni az USA-val a terroristák elleni harc terén – mondta Valid Moallem szíriai külügyminiszter.
Hajlandók vagyunk ilyen együttműködést folytatni úgy az Egyesült Államokkal, mint Nagy-Britanniával is. Azonban a szíriai kormányzattal nem egyeztetett katonai akciókat Szíriával szembeni agressziónak tekintjük. A kormány kénytelen lesz kellő intézkedéseket foganatosítani Szíria szuverenitásának védelme érdekében.
A Pentagon hivatalos statisztikája szerint az amerikai légierő máris 153 csapást mért az Iszlám Állam iraki állásaira. A szervezettel szemben ezentúl amerikai szárnyas rakétákat, légierőt, drónokat is be fognak vetni.
Egyes orosz szakértők viszont úgy látják, hogy a valóságban az Obama által meghirdetett iraki és szíriai légicsapások nem az Iszlám Állam, hanem Basar al-Aszad kormánycsapatai ellen fognak irányulni. Ezt a véleményt osztja a moszkvai székhelyű Közel-Kelet Intézet vezetője, Jevgenyij Szatanovszkij. „Minek kellene Obamának megsemmisíteni az Iszlám Államot?” – kérdezi a szakértő.
Harcolni fog ellne úgy, hogy ez a csoport ne tűnjön el véglegesen. A szunnitákból álló Iszlám Állam megsemmisítése nem válik Obama előnyére, hiszen ezzel a síita szervezetek szilárdulnának meg, amelyeknek fő partnere Irán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése