2015. 01. 13.

Ferenc pápa első beszéde Srí Lankán

Nagy lelkesedéssel fogadták Ferenc pápát Srí Lankán, ahova január 13-án, kedden, helyi idő szerint reggel 9 óra előtt érkezett meg. Első beszédében, melyet a colombói repülőtéren mondott el, a Szentatya kiengesztelődésre buzdította az „etnikai és vallási feszültségektől terhes” országot.

Magyar idő szerint hajnali negyed 5-kor érkezett meg Colombo Bandaranaike nemzetközi repülőterére Ferenc pápa. Köszöntőjében arra szólította a társadalom tagjait, fogjanak össze mint egy nagy család. „A különbözőség nem fenyegetés, hanem a gazdagodás forrása” – hangsúlyozta.
A colombói repülőtéren az új elnök, Maithripala Sirisena, valamint a város érseke, Albert Malcolm Ranjith bíboros fogadták Ferenc pápát.
Béke, kiengesztelődés, helyreállítás – ezek voltak a pápa első szavai, melyeket a repülőtéren intézett Srí Lanka népéhez. „Az Indiai-óceán gyöngyszemének” lakói hagyományos táncokkal és énekekkel üdvözölték a pápát, a gyerekek pedig sárga-fehér virágfüzért ajándékoztak neki.
„Látogatásom elsősorban lelkipásztori jellegű. A katolikus egyház egyetemes pásztoraként jöttem, hogy bátorítsam e sziget katolikusait, és együtt imádkozzam velük” – kezdte beszédét Ferenc pápa, és elmondta: látogatásával támogatni kívánja a katolikusok aktív részvételét a társadalom életében. Kiemelte: a látogatás központi momentuma lesz Boldog Joseph Vaz szentté avatása. „Joseph Vaz ma is példát mutat a minden ember iránti szeretetre és tiszteletre, mégpedig etnikai vagy vallási megkülönböztetés nélkül” – hangsúlyozta a Szentatya.
Ferenc pápa felidézte, hogy az országban több évig tartó belharcok után most igyekeznek megszilárdítani a békét, és begyógyítani a sebeket.
Korunk egyik állandó tragédiája az, hogy sok közösség háborúban áll egymással. Amikor a különbözőségeket és az egyet nem értést nem vagyunk képesek kibékíteni, akkor etnikai és vallási feszültségek ütik fel fejüket, majd kirobban az erőszak – mutatott rá a pápa. – Nem könnyű feladat magunk mögött hagyni a konfliktus hagyta keserű örökséget. Csak akkor tudjuk ezt megvalósítani, ha jóval válaszolunk a rosszra, ha a kiengesztelődést, a békét és a szolidaritást erősítjük és az igazságot követjük. Alapvetően fontos, hogy a társadalom minden tagja együtt munkálkodjon, hogy mindenki szóhoz jusson, kölcsönösen elfogadják egymást és megtanuljanak úgy élni, mint akik egyetlen családhoz tartoznak.
A különbözőséget nem fenyegető veszélynek kell tekinteni, hanem lehetőségnek, amely által gazdagodhatunk – emelte ki a Szentatya, és elmondta, meggyőződése, hogy a különböző vallási hagyományok követői kulcsszerepet játszanak Srí Lanka kiengesztelődési és újjáépítési folyamatában.
Az emberi méltóság előmozdítása, az alapvető anyagi javak mindenki számára való biztosítása, valamint az infrastruktúra javítása lényegbevágóan fontos Ferenc pápa szerint. A Szentatya azt szeretné, hogy látogatása napjai a barátság, a párbeszéd és a szolidaritás jegyében teljenek.
„A béke, a jólét és a harmónia bőséges isteni áldásait kérem e szeretett föld, Srí Lanka, az Indiai-óceán gyöngyszemének lakóira!” – ezt a jókívánságot írta be Ferenc pápa angol nyelven a vendégkönyvbe, miután megérkezett a colombói repülőtérre.

Ferenc pápának ez a hetedik apostoli utazása, melynek során előbb Srí Lankát, majd a Fülöp-szigeteket keresi föl. Az ázsiai út során a Szentatya angolul szól majd a hívekhez.
Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Facebook.com/papalvisitSL2015
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése