2013. 05. 27.

A föld legnagyobb szőlőtőkéje



Angliában egy kastély közelében található a föld legnagyobb szőlőtőkéje. Leghosszabb venyigéje huszonöt méter hosszú. Kedvező időjárás esetén 1000-1200 kg szőlő terem rajta. Vajon hogyan lehetséges ez? A magyarázat igen egyszerű. A szőlőtőke gyökere legalább tíz méter mélységbe nyúlik, és onnan szívja fel a Temze folyó éltető vizét. Az állandó nedvesség biztosítja a szőlővesszők gazdag termését.
A keresztségi kegyelem által Jézusba oltódtunk, hogy az Atyával való szeretet találkozásunk az Oltáriszentség vételében teljes legyen (Lk 9,11b-17). 

Ezt a találkozást, a szentmise kezdetét mindig a bűnbánat és vezeklés szelleme jellemzi. Az, hogy olyanok akarunk lenni, akik úgy szeretnek, ahogyan kell: azok buzgalmával, akik érzik, hogy még mindig nem szeretik eléggé az egyedül elég Valakit, aki kimondhatatlanul szeret minket (Ter 14,18-20). Jézus az élet kenyerének és élő vízforrásnak nevezte magát. Minden szentáldozásban Vele lépünk kapcsolatba és tőle kapjuk azt a táplálékot, ami istengyermeki életünk növekedését és gazdagodását biztosítja. Közben az Úr halálát és feltámadását hirdetjük, amíg el nem jön (1Kor 11,23-26). Ezért hangsúlyozta Szent X. Pius pápa: „A gyakori és jó szentáldozás legrövidebb út a mennyországba.” Most a mennybe vezető út fontos állomásán, szentségi módon találkozunk Jézussal, Úrnapján – az Oltáriszentség ünnepén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése