2013. 05. 31.

Neumann Teréz 7.


Neumann Teréz étele és látomásai
1926 augusztus 6-tól, Jézus Színeváltozásának ünnepétől kezdve, Teréz, aki már 1922 óta nem evett, többé nem is iszik. Innentől élete végéig, vagyis harmincöt éven keresztül nem vett magához semmilyen táplálékot, sem szilárd, sem folyékony formában. Megszűnik szervezetében a természetes kiválasztás is.
Sokan eljöttek azért Keunnersreuth-ig, hogy leleplezzék a csalást (!)… Komoly vizsgálatoknak és állandó megfigyelésnek tették ki Terézt, melyeknek ő a legnagyobb alázattal és türelemmel vetette alá magát. És természetesen semmi gyanúsat nem észleltek egyszer sem. Teréz nem vett magához semmi mást az Eucharisztián kívül. Jézusból élt.
Teréz bensőségesen egyesült a Megváltóval. Harmincöt éven át részesült abban a kegyelemben, hogy - Jézus megváltó szenvedésének szörnyű látomásán túl - szemlélhette Jegyese földi életét és csodáit. Vele élt abban az országban, ahol Jézus élt, és dolgozott, megismerte az Őt körülvevő embereket. Megtanulta a szokásaikat, és hallotta őket beszélni az ő nyelvüket: az arámit. Együtt utazott a napkeleti bölcsekkel, látta az aprószentek lemészárlását, Jézussal volt az egyiptomi menekülésben, Názáretben, és Jézus ismert életének legtöbb helyszínén.
Teréz Szűz Mária életének is több jelenetét láthatta Jézus feltámadása után, főleg Efezusban, Szent Jánossal, majd a mennyei Jeruzsálemben, ahova, földi élete befejeztével, testben és lélekben elragadtatott. Teréz Szent István halálra kövezésénél is jelen volt. Tanúja volt az apostolok és számos szent prédikációinál és mártírhalálánál.
Ezekben az extázisokban Teréz teljesen elvesztette az öntudatát mindannak, ami fizikailag körülvette, és különös módon érzékei azt a világot érzékelték, amelybe látomásai helyezték. Arcáról és testéről le lehetett olvasni, amit látott és átélt: a hideget, a meleget, a szagokat, stb… 
Teréz fizikailag, de szemlélőként volt jelen a látott eseményekben. Például lehajolt, ha egy látomásban látott tárgyat közelebbről akart megnézni.
Ami az arámi nyelvet illeti, folyékonyan beszélte és értette extázisai alatt, ahogyan tisztában volt a Krisztus korabeli Jeruzsálem pontos geográfiájával is. Erwein von Aretin báró ezt jegyezte le: "… A látomások olyan ismeretanyagokat tartalmaznak, melyekről a szóban forgó látnoknak nem volt ismerete, és más korábbi látnoktól sem hallattunk róla."
Teréz ezekben a pillanatokban teljesen olybá tűnik előttünk, mint aki egy - az érzékeink számára nem érzékelhető - külső hatalom totális irányítása alá került.
Érdemes egy kicsit megállni az extázisoknál. Ezek páratlan "brutalitással", átmenet nélkül, nem egyszer beszélgetés közben "törnek rá" Terézre, mint egy forgószél, elragadják, felemelik a párnájáról, gyakran fizikailag lehetetlen, a természetes gravitációnak ellentmondó testtartásban… Testéből eltűnik mindennek az érzékelése.
(mp)

Előzők:
Neumann Teréz 1.
Neumann Teréz 2.
Neumann Teréz 3.
Neumann Teréz 4.
Neumann Teréz 5.
Neumann Teréz 6.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése