2013. 05. 20.

Inkognitóban Csíksomlyón és Borboly pere

Különös, hogy a média a csíksomlyói búcsú alkalmával csak egy államfő jelenlétéről tudósított, éspedig Dr. Áder János Magyarország elnökének a jelenlétéről, pedig rendőrségi források szerint - Csíkszeredába érkezett egy bukaresti konvoj is, amely Traian Basescu államfőt kísérte el a pünkösdi búcsúra. A román államfő korábban is szívesen látogatott a Székelyföldre. Amikor Solyom László magyar államfő Csíkszeredába jött, akkor megtisztelte látogatását Basescu államfő is. Az 1956-os téren, a Gloria Victis emlékműnél tartott megemlékezésen beszédet mondott és kiemelte, hogy ő elítélte a kommunizmust. Utána az 1994-ben létesített Hargita-Kovásznai ortodox püspökségre ment rövid vizitre és másnap a BCR fiókjában az egyik pópa már az egy millió lej támogatást készpénzben akarta felvenni (!). És nehogy asszimilálódjanak a paroszláv hitű atyafiak, hát 2001-ben a román kormány meghozták a 125-ös törvényt, amely a Hargita-Kovászna ortodox püspökséget pozitív diszkriminációban részesíti, és minden 100 hívő után egy nem klerikális alkalmazottat fizet az állam - ha jól tudom, mert ezt a törvényt az interneten elrejtették.
A mostani látogatás azért is különös, mert a székelyzászló mellett végig küzdő Borboly Csabát támadás alá vették. Sőt ma, május 20-án van a bukaresti Legfelsőbb Törvényszéken az a gyors tárgyalás, hogy az ügyészség fellebezése nyomán a marosvásárhelyi Tábalabíróság döntését hagyják-e jóvá vagy sem, vagyis szabadlábon védekezhet-e Borboly Csaba Hargita Megyei Önkormányzatának elnöke vagy 29 napra szóló letartóztatása lép életbe.
Amikor ez a hihetetlenül sok hercehurca zajlik Csíkban, Csíksomlyón százezrek jönnek össze, sőt az RMDSz Kongresszus is itt a küszöbön, érthető, hogy a román államfő a csíksomlyói búcsún inkognitóban vesz részt és személyesen meggyőződik arról, hogy még nem kiáltották ki a Székelyföld autonómiáját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése