2013. 05. 27.

Csodák 2.

Csoda Sienában

A sienai minorita atyák Assisi Szent Ferenc templomából 1730. augusztus 14-én, a Mária Mennyvétele ünnepét megelőző napon, ismeretlen tettesek elloptak egy értékes kelyhet, amely 223 szentostyát tartalmazott. A szokatlan rablás híre oly mélységes megdöbbenést keltett a lakosságban, hogy azonnal felfüggesztették a város legjelentősebb eseményét, a híres Palio lovasversenyt. Az egyházi és polgári hatóságok azonnal az eltűnt kehely és Oltáriszentség keresésére indultak. Három nap múlva meg is találták azokat a szomszédos Santa Maria in Provenzano szentély poros és pókhálós perselyében. A gondosan megtisztított szentostyákat körmenetben vitték vissza a Szent Ferenc templomba, ahol a minorita atyák az idő múlásával meglepetten észlelték, hogy a szentostyák állaga semmit sem változott. A tudósok időnként vizsgálatokat végzetek a szentostyákon, amelyeket közben megérintettek, megszámoltak, por és nedvesség érte azokat, ám azok frissek, érintetlenek, kémiailag változatlanok maradtak. Az utolsó vizsgálatokat Szent X. Piusz pápa megbízásából különböző tudományágakat képviselő világhírű tudósok csoportja végezte el. 1914. június 10-én a tudományos bizottság jegyzőkönyve megállapította: „A sienai szentostyák esete klasszikus példája annak, hogy az 1730-ban kovásztalan oltárkenyérből átváltoztatott ostyák tökéletesen konzerválódtak. Ez a sajátságos jelenség ellentéte a szerves anyag tartósságára vonatkozó természetes törvénynek. A tudomány történetében tehát egyedülálló esetről van szó.”
1922-ben Giovanni Tacci bíboros kristály tartóba helyeztette át a szentostyákat, 1950-ben pedig értékes szentségtartóban kaptak helyet.
1951-ben újabb bántódás érte azokat. Soha fel nem derített tettesek ellopták az értékes szentségtartót, feltörték azt és az ostyákat a szentségház márvány alapzatára borították.
A siénai csodálatos szentostyák előtt II. János Pál pápa is imádkozott 1980. szeptember 14-én tett látogatása során. „A siénai állandó eucharisztikus csoda, amely számára az idő megállt, még a kételkedők és a távolállók számára is lehetőség arra, hogy saját szemükkel lássák és kezükkel kitapintsák Krisztus egyik legnagyobb földi csodáját, amely előtt a Tudomány is fejet hajt.”
A csodás módon éppen maradt szentostyák tisztelete manapság is rendkívül eleven: a sienai contradák, városnegyedek ünnepeik során tisztelegnek előtte, az elsőáldozó gyermekek szüleikkel együtt idezarándokolnak, Úrnapján ünnepi körmenetben viszik körül, minden hónap 17-én eucharisztikus napot tartanak, annak emlékére, hogy 1730. augusztus 17-én találták meg a három nappal korábban ellopott sienai szentostyákat.

Bővebben: http://www.eucharisztia.hu/csoda/siena.html 
Ajánlás: Csodák 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése