2013. 05. 14.

A hatalom és lemondás

8. Zsoltár: "Mi az ember?... Majdnem isteni lénnyé tetted, dicsőséggel és fönséggel koronáztad. Hatalmat adtál neki kezed műve fölött, mindent lába alá vetettél." (5-7)
**
Szent István király: Ádám ugyanis, kit az isteni alkotó, valamennyi létező teremtője a maga hasonlatosságára formált, s minden méltóság örökösévé tett, széttörte a parancsok bilincsét, s nyomban elvesztette a magas méltóságokat meg a paradicsombéli lakást. (Intelmei Imre herceghez)
**
Dosztojevszkij: Nem a hatalomban van az Úr, hanem az igazságban.
**
Mikszáth Kálmán: A hatalom mégis hatalom, s úgy van vele az ember, mint a morfinista, mindig nagyobb adagot akar a morfinból.
**
Seneca: Az állam nem tartozik a királyhoz, hanem a király tartozik az államhoz.
**
Deák Ferenc a következőképpen nyilatkozik a hatalomról: „Három hatalmat ismerek, melynek véleményemre és annak tervszerű nyilatkozataira nézve felelősséggel tartozom: mindenek előtt Istent, azután saját lelkiismeretemet, és az ország közvéleményét. Nagy fontosságot tulajdonítok ezen utolsónak is, de ha Isten és saját lelkiismeretem előtt tisztán állok, fájdalmasan bár, de nyugodt lélekkel tűröm a közvélemény kárhoztatását. Nincs nagyobb csapás, mintha valaki saját lelkiismeretével jön meghasonlásba”.
**
William Shakespeare: "A nagyság visszaél a hatalmával, midőn azt elszakítja a lelkiismerettől."
**
Szent-Györgyi Albert mondta: "A politikus a következő választásra gondol; az államférfi a következő nemzedékre. Az emberek a legjobb politikusokra szavaznak, aztán csodálkoznak, hogy rossz államférfiakat kaptak."
**
Hitler kancellár 1933. február 1-jén intézte első rádiószózatát a néphez; ugyanezen a napon a 27 éves evangélikus teológiai tanár, Dietrich Bonhoeffer egy élő rádióközvetítésben arról beszélt, hogy" minden hatalom felülről származik (vö. Jn 19,11), és az a Vezető, aki nincs tisztában a hatalma határaival, Félre-Vezetővé válik". A közvetítést a befejezése előtt megszakították!
**
Todd Strasser: Semmilyen vezetőt nem szabad vakon követni, utasításait meg lehet kérdőjelezni, és célszerű mindig mérlegelni, nehogy a csoport vélt érdekei elbitorolják az egyén érdekeinek elsőbbségi jogát.
 **
Ryszard Kapuscinski: Légy óvatos: fegyverük van, de alternatíváik nincsenek.
**
Wass Albert: Amikor a törpék megszerzik a hatalmat arra, hogy mindenkit egyenlővé tegyenek, csak egyféle módot ismernek rá. Levágják a fejét azoknak, akik magasabbak.
**
Márai Sándor: Parancsolni annyi... mint felelősnek lenni, s fegyelmet csak az tart igazán, aki könyörtelenül következetes, de ugyanakkor tapintatos és udvarias.
**
Mészöly Miklós: Csak az képes belátásból lemondani a hatalomról, aki jószerivel mindig tudta becsülettel, hogy sosem is birtokolta azt, csupán gyakorolhatta.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése