2013. 05. 31.

Lázadás Stockholm szegény negyedében


A keresztény egyházak állásfoglalása
P. Fredrik Emanuelson (OMI – Oblati di Maria Immacolata) a stockholmi egyházmegye püspöki helynöke próbált magyarázatot adni a keresztény egyházak nevében arra a lázadásra, amely a svéd főváros Husby nevű külnegyedében robbant ki egy héttel ezelőtt. A püspök szavai szerint e szegény negyed fiataljainak lázongása egy nagyobb európai folyamatba illeszkedik, melynek fő oka a munkahelyek hiánya. A 11 ezer lakost számláló Husby a svéd főváros egyik szegénynegyede.
Egy hét óta minden éjszaka tüntetések vannak, a fiatalok törnek, zúznak, autókat, üzleteket rongálnak és támadást intéznek épületek ellen. „A tüntetésnek nem könnyű nevet és arcot adni, de annyi bizonyos, hogy a perifériák lázadásáról van szó” – mondta a SIR olasz katolikus hírügynökségnek Fredrik Emanuelson püspöki helynök.
A munkanélküliség ebben az egykor jóléti országban is elérte az európai szintet és ez főként a szegényebb negyedeket érinti. A fiatalok úgy érzik, hogy elszigeteltségben élnek, vagy legalábbis, hogy nem veszik számba őket. A lázongás eredetileg egy éjszakai gyilkossággal kezdődött, a rendőrség megölt egy 67 éves férfit. Ez az eset lobbantotta lángra a lázadást, amely ma már Svédország más területeire is kiterjedt. Letartóztattak néhány fiatalt, de valamennyien büntetlen előéletűek. Ugyanakkor más fiatalok azon fáradoznak, hogy békét teremtsenek, párbeszéd és konkrét kezdeményezések által.
A katolikus püspöki helynök elmondta, hogy Svédországban rendkívül tevékeny a Keresztény Egyházak Tanácsa, melyhez 30 egyház tartozik, a katolikus egyház is tagja. „Mi próbálunk jelen lenni a lázadó szegény negyedben – mondta a helynök – morális támaszt adunk, vagy egyszerűen láthatóan ott vagyunk az emberek között, az ökumenikus törekvés jegyében. Mi állandóan integrációról beszélünk, de ehelyett inkább azt látjuk, hogy az emberek szegregációban élnek.
A püspöki helynök végül arra a kérdésre keresett választ, hogy Stockholm és egész Svédország számára milyen üzenetet tartalmaz a Husby peremvárosban kirobbant lázadás. Az országban jövőre lesznek a választások és a pártok most vázolják fel terveiket, melyek között első helyen szerepel a munkahelyek teremtése – mondta a svéd egyházi ember. A munkanélküliség miatt egyre szembetűnőbb a fiatalok közötti kétségbeesés. A jelenlegi helyzetben a politikusok személyesen felkeresik a lázadó negyedeket, beszélgetnek az emberekkel és megkísérlik, hogy közösen találjanak megoldást arra a rossz közérzetre, amely ugyan nem volt váratlan, de amely most mégis meglepte a politikai, polgári élet vezetőit.

(ik) VR

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése