2013. 05. 06.

Krisztus világa 2013. május



Erdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja 2013. május.  IV. évf. 5. szám
A májusi szám tartalmából: A Szűzanya hónapja -
E hónapban megmozdul a magyarság, hogy köszöntsük a Csíksomlyói Szűzanyát. Hozzá zarándokolunk. Már az Ószövetség ősi zarándokhelyei Betel, Gilgál, Siló, majd Jeruzsálem vonzották a híveket, ahová egész Izrael elzarándokolt, hogy az Úr jelenlétében megerősödjék. Zarándokzsoltárban zengték: Boldog ember, akinek te vagy erőssége és zarándok útra indítja szíve” (Zsolt 84 [83],6).
Megtudhatjuk, hogy ki is a zarándok, mi a kegyhely, a búcsújáró hely és a zarándokhely. Csíksomlyóra az 1345. évi székely győzelem emlékére naponta is elzarándokoltak fogadalomból, majd 1484-ben a pálosoknak adott pünkösdszombati és vasárnapi búcsú vonzotta a híveket a Salvator-hegyi remetékhez. A reformáció hódításait megállító 1567. május 17-i Hargitai csata megadta a búcsújárás történelmi patináját.
- Bérmálkozás idejét éljük, Pünkösddel megkezdődnek a bérmálások. Miért is van szükségünk a bérmálásra? A mindennapi életben, amikor elhatározást teszünk valamire, feltesszük a kérdést: Miért teszem ezt? Miért van erre szükségem? És ezután mérlegeljük, mit kell tennem, hogy ezt a célt elérjem? A bérmálás szentségét kérőnek kérdése: miért akarok bérmálkozni? Miért van szükségem a bérmálásra? Aki komolyan veszi a vallásos életet, az tudja, hogy a bérmálás is szentség, amelynek a felvételére elő kell készülni. A kérdésekre megkapjuk a feleletet - hogy a Szentlélek segítségével mélyebben tudjuk érteni a kinyilatkoztatott igéket; - hogy öntudatos keresztényekké váljunk; - hogy felnőtt és tanúságtevő keresztényekké váljunk; - hogy hitünk szerinti élettel áldássá legyen bennünk mindaz a jó, amit keresztségünk óta szüleink és keresztszülők, valamint az egyházközösség értünk tettek.  
- A csíksomlyói pünkösdi búcsú története – közös múltunk részét képezi, keresztény hitünk megvallása mellett tanúságot teszünk a Magyar nemzet egységéről.
- Máriaradna “misztikus tájszervező erejével a magyarságnak a 18-19. század folyamán halhatatlan szolgálatot tesz”. Megismerhetjük, hogy az erdélyi, bánsági zarándokok miért is ragaszkodnak a radnai kegyhely védőasszonyához.
- A vonatos zarándokok egyik állomáshelye Gyergyószentmiklós és környéke (Szárhegy, Remete), ezért megismerkedhetünk az egykori szerzetes helyekkel.
- Csíkból Gyímes felé a Szép Szűz Mária havasán, röviden Széphavason állt a múlt század közepéig a Csodatevő Boldogasszony kápolnája, továbbá a Szentlélek és a Keresztelő Szent János kápolna, ahol a csíkiak fogadták a moldvai zarándokokat és ameddig elkísérték a csíksomlyói búcsúról hazatérő testvéreiket.
- Hagyományőrzők cikkben megláthatjuk, hogyan telt meg élettel az üresen maradt csindelyes ház.
- A hitelezés szolidaritási akció, nem üzlet. Magvas tanítást kapunk. Megtudjuk, hogy a világgazdaság problémáinak gyökere a “bűn struktúráiban” keresendő, ami további bűnök forrása. Rámutat a kivezető útra, az ökoszociális piacgazdaságra.
- Születésnapi csokorral májusban született nagyjainkra emlékeztet Sárközi Sándor piarista atya, bemutatja Ottlik Géza válaszát a kicsoda nekem Jézus körkérdésre
- A KEKK kérdései és feleletei a Szentháromság misztériumáig vezetnek. A család rovat, a  tégla a négyszögletes lyukban ötleteket ad, kipróbált, nagyon olcsó, otthoni játékra, ha a babának játék kell.  
- A gyermekvilágban folytatódik az Erdei Iskola történetei, de az ismeret megszerzésének ára is van, a fejtörés.
- A derűs élet viccei, képes történetei derűt csepegtetnek életünkbe. A jótékony keresztrejtvény segít, hogy agyunknak is adjunk egy kis alamizsnát. Ferenczes István költő Szűzanyáról szóló vallomása zárja a lapot.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól.
Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159 0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc, Hazai előfizetőknek egy lap ára: 1,5 lej. Külföldre 1 euró.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése