2013. 05. 30.

Neumann Teréz 2.

-->
Neumann Teréz, akit az egyházi hatóságok hosszú éveken át a legszigorúbb megfigyelés alatt tartottak, nagy misztikus volt.
Gyermekévei befejeztével, ifjúsága nehéz mezőgazdasági munkával telt. Nemsokára súlyos betegségekkel kellett megküzdenie, melyek 6 éven át tartották fogva: bénulással járó és igen fájdalmas betegségben szenvedett. Ezután különös hirtelenséggel teljes mértékben felgyógyult. Ám hamarosan stigmatizálódott.
Több, mint 30 éven át Neumann Teréz nem evett és nem ivott semmit. Ebben az időben már minden héten átélte Jézus teljes passióját, melynek szenvedéseiből a stigmák a látomások után is vele maradnak.
Teréz életének küldetése az volt, hogy felismertesse a világgal az Eucharisztia, a Kereszt, és a megváltó szenvedés értékét. Évszázadokon át, a misztikusokat - még klerikális körökben is - üldözték. Szinte általános szabály lett a misztikus "különcségek és rendkívüliségek" elutasítása. Talán az Úr azért osztja meg szenvedését egyre több neki szentelt lélekkel, hogy hozzátegyen saját szenvedéséhez? Talán. De az biztos, hogy a Jézus Krisztust imitáló misztikus az Isten ingyenes ajándéka és nagy kegyelme, ami csak a kicsinyeket és alázatosakat érinti meg.
Az engesztelés és lemondás szellemében elfogadott szenvedés Terézt lassan megtisztította, és rávezette a misztikus megvilágosodás útjára, mely nem más, mint az Oltáriszentséggel és a Kereszttel összefonódott, lecsupaszított élet.
(mp)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése