2013. 05. 19.

Pünkösdi bérmálás Csíkszeredában

A csíkszeredai Szent Kereszt Plébánián, 2013. május 19-én Pünkösd napján 11 órakor tartott szentmisén 100 személy bérmálkozott: 54 férfi és 46 nő. A szentmise előtt Msgr. Tamás József segédpüspök urat, két bérmálandó, Ígyártó Gyopárka és István köszöntötte:

Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Nagyméltóságú és Főtisztelendő Püspök úr!

- Az életvágy korunkban soha nem látott méreteket öltött. Istenünk azért oltotta belénk az élet szeretetét, hogy ez az örökké dinamikus életvágy kifutást keressen, és utat találjon a végtelenbe, a Szentháromság egy Isten világába.
- Tudjuk, hogy az ember nem képes életének a célját önmaga megalkotni, de képes a célt felismerni és keresni. A magunk alkotta célok, sohasem vezetnek túl önmagunk korlátain, megrekednek az önzésben és az önmegváltónak vélt emberi okoskodásokban.
- Nekünk, akik hiszünk Istenben és az ő Fiában, jobban kell szeretnünk az életet, mint bárki másnak, lobogjon bár benne az alkotásnak vagy az élvezésnek égig érő lángja.
- Hogyan szerethetem jól az életet, és hogyan lehet részem az elképzelhetetlenül teljes életben, az Isten szentháromságos életében? Hogyan érhetem el a keresztény nagykorúságot?
- Ahhoz, hogy Lélek szerint is nagykorúvá érjünk nem sajnáltuk magunktól a legjobb befektetést. Jóakarattal törekedtünk megismerni Jézust, akiben Istenünk gazdagon megajándékozott minket. Általa megtaláltuk életcélunkat, boldogságunk útját.
- Tudjuk, hogy az élet meghatározója a Jézussal történő tudatos találkozás, mert lehetővé teszi a keresztény élet teljes élését. A szentségek vétele meg lépten-nyomon fokozza bennünk az életérzést, az életgazdagságot, mert Krisztusban minden a mienk, nemcsak a jelenvalók, hanem az eljövendők is. Csak Őáltala, Ővele és Őbenne találja meg életvágyunk kifutóját az örök Szeretet felé.
Hiszem a Krisztus gyújtotta tüzet:
A Szellemet, aki a Szeretet.
Aki Szent Péter ajakán rivall,
Hegyeket bont, szíveket áthidal,
És hét csatornán csorgatja beléd
Az élesztő kegyelem kútfejét.
Ki tüzet gyújt az embergondolatnak,
Kiből fölébe nőhetsz tenmagadnak
És mosolyoghatsz, alkothatsz, ölelhetsz.
Hiszek Istenben, hiszem a Szentlelket.

Hiszek, és tudom, honnan a hitem.
Házamat én kőszirtre építem.
Négy élőlény az erős alapok:
Ember, oroszlán, sas, tulok.
Hallottam a piacon szólni Pált,
Hallottam Ágostont és Ottokárt,
Látom a szirten Péter kulcsait,
S bennem a mélyben, hallom döbbenettel:
Kimondhatatlan gerjedezésekkel
A Szentlélek sóhajtozik.
Ó tudom kinek, ó tudom kinek:
Én az eleven Istennek hiszek.

          - Püspök atya, a bérmálandók nevében fogadja szerető szavainkat.
          - Isten hozta, Isten éltesse!   
 **
Sajtó: Csíki Hírlap:
A csíkszeredai Szent Kereszt Plébánián május 19-én, pünkösd vasárnapján Tamás József segédpüspök száz hívőnek – 54 férfinak és 46 nőnek – szolgáltatta ki a bérmálás szentségét a Millenniumi templom előtti téren megtartott szabadtéri szentmise keretében.
Bermalkozok (7)_b 
„Vedd a Szentlélek ajándékának jelét!”
„Tudjuk, hogy az élet meghatározója a Jézussal történő tudatos találkozás, mert lehetővé teszi a keresztény élet teljes élését. A szentségek vétele meg lépten-nyomon fokozza bennünk az életérzést, az életgazdagságot, mert Krisztusban minden a mienk, nemcsak a jelenvalók, hanem az eljövendők is. Csak őáltala, ővele és őbenne találja meg életvágyunk kifutóját az örök szeretet felé” – e szavakkal köszöntötte a bérmálkozók nevében Ígyártó Gyopárka a segédpüspököt.
A bérmálás szentségében a Szentlélek úristen eljött minden megkeresztelt embernek, akikre az apostolok rátették a kezüket s imádsággal lehívták reájuk. Nem kíváltság volt az apostolok számára a szentlélek eljövetele, hanem mindannyian részévé lettünk és leszünk benne. „A szentlélek úristen bőséges ajándkaiba részesüljetek, hogy így igazi isten gyermeki életet élhessetek és jó keresztények lehessetek” – kívánta a bérmálkozóknak a szentmisét celebráló segédpüspök.
A keresztségi fogadalom megerősítését követően szent krizmával kente meg Tamás József segéspüspök a bérmálkozókat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése