2014. 05. 25.

A Szentatyát vendégül látó Amman

A jordániai Amman egymillió ötvenötezer lakosú város, amely 758 méterrel a tengerszint fölött terül el. Elnevezése az Ammon istenségtől ered, az antik görög Philadelphiáról van szó. A Jordán Hasemita Királyság fővárosa, melynek területén már a Kr.e. IV. évezredben lakott település állt fenn.

A Dávid serege által elfoglalt királyi város valószínűleg fellegvár volt. Az ószövetségben szereplő Uriját, Batseba férjét a város falai alatt folyó harcban gyilkolták meg. A Kr.e. harmadik században uralkodó óegyiptomi király, II. Ptolemaiosz Philadelphosz hódítását követően nevezték át a várost Philadelphiának. Újjáépítésére a második században került sor, mégpedig a rómaiak által. Számtalan régészeti lelet tanúskodik a hely harmadik és hetedik század közötti keresztény időszakáról, amely 635-ig, az iszlám hódításig tartott.

A XII. században a város ismeretlen okokból megsemmisült, s csak 1878-ban, az ottománoknak köszönhetően vált újra lakott területté. Az Oszmán Birodalom bukásával a Jordán folyótól keletre eső terület, vagyis a mai Jordánia palesztinai brit mandátum alá került. A londoni kormány 1921-ben választotta szét Transzjordániát Palesztinától, először egy emirátust létesítve.

Amman az új állam fővárosává vált, és 1946-ban bekövetkezett függetlenségétől kezdve gyors fejlődésnek indult. Izrael állam kikiáltását követően Amman megtapasztalta a palesztin menekültek érkezésének első hullámát. 1967-ben az arab-izraeli konfliktus következett, miközben Jordánia elveszíti uralmát Ciszjordánia és Jeruzsálem arab része fölött. Újabb menekülthullám jött, ezúttal Ciszjordániából. A palesztinok jelenlétének növekedése demográfiai, politikai és katonai nyomást váltott ki, amely 1970 szeptemberében katonai összeütközésekbe torkollt, és a palesztin gerillaháború kiűzésével ért véget, ám a főváros nagy károkat szenvedett.

Jelenleg Amman városában székel az ország parlamentje, megtalálható itt az 1962-ben alapított egyetem, de felkereshető az antik Cittadella, a nemrégiben felújított Régészeti Múzeum, illetve a város jól megőrzött római amfiteátruma is.

A keresztény jelenlét Jordániában az első századtól igazolt. Az V. és VI. században a keresztények számos templomot építettek, melyek romjai ma is láthatóak. Az arab hódítás után a muzulmánok száma egyre nőtt, a keresztényeké pedig csökkent. Jelenleg Jordániában kb. százhétezer hívő él. Az ötvenes évek óta nagyszámú emigrálás figyelhető meg az ország életében.

(mt) VR



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése