2014. 05. 30.

Milliárdos vagyont találtak a kertjükben

1400 darab, több mint százéves, köztük ritkaságokat is rejtő aranypénzt talált egy középkorú kaliforniai házaspár az állam északi részén található birtokán, a földbe ásva. A kincs a legértékesebb, amit valaha is találtak az Egyesült Államokban, és az amerikai törvények értelmében azok a birtok tulajdonosát illetik meg.

A 1847 és 1894 évek közt vert érmék becsült összértéke az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint nagyjából 11 millió dollár, azaz átszámítva majdnem 2,5 milliárd forint. A házaspár kutyasétáltatás közben fedezte fel a kincset, amelyet egy öreg fa árnyékában rejtett a föld. A 8 darab edényben megtalált érmék között négy darab ötdolláros, ötven darab tízdolláros, és 1373 darab úgynevezett Double Eagle aranydollár volt.
Ez utóbbiak névértéke húsz dollár, de ma már jóval többet érnek. A birtokon talált egyik ilyen arany húszdolláros - egy rendkívül ritka 1866-S No Motto - értékét például több mint egymillió dollárra becsülik. A érmék közül néhányat a héten árvereztek el, és egy 1874-ből származó húszdolláros végül 15 ezer dollárért kelt el.
Az érméket a kincs eladásával megbízott cég vezetőjének elmondása szerint a San Franciscói pénzverdében készítették, és azok többsége teljesen tökéletes állapotban kerültek elő a földből. Azt nem lehet tudni, hogy miként kerültek a birtokra. Több elmélet is született, amelyek legendás törvényenkívüliekhez, mint Jesse James kötötték, vagy a San Franciscói pénzverde kirablásához, de ezek egyikét sem sikerült bizonyítani - mondta el Don Kagin.
A férfi állítása szerint ez a legnagyobb ilyen kincs, amit valaha találtak az Egyesült Államokban. Az érméket megtaláló házaspár a befolyó pénzből a számláikat tervezik kifizetni, valamint jótékony célokra adományozzák. Kagin elmondása szerint szerény anyagi körülmények között élnek, és az érmék megtalálása előtt az a veszély fenyegette őket, hogy el kell adniuk birtokukat.

Latimo/Port

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése