2014. 05. 22.

Átadták a gyulafehérvári Szent Mihály-dóm felújított fejedelmi kapuját

Május 21-én 15 órakor adták át a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyház felújított fejedelmi (déli) kapuját, Jakubinyi György érsek jelenlétében – olvasható a romkat.ro-n, Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség honlapján.

Az ezeréves gyulafehérvári püspökség székesegyházában, a déli mellékhajóba nyíló díszes kapuzat a közép-európai román kori művészet egyik ékessége. Kiemelkedő jelentőséget kölcsönöz a kapuzatnak, hogy a püspökség korábbi székesegyházának legfontosabb szobrászati emlékét őrzi, ugyanis timpanon-domborműve egy korábbi kapuhoz hasonlóan Maiestas Domini témájú relieffel díszített ívmezejének hátoldalára készült. A fejedelmi kapu történeti elnevezése a XVI-XVII. században betöltött funkciójára utal.
A Szent Mihály-székesegyház déli, fejedelmi kapuját a Kárpát-medencei Örökségvédelmi Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Teleki László Alapítvány és a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség közreműködésével újították fel. A restaurátori munkálatokat Asztalos György kőszobrász restaurátor végezte; az ívmező belső festett faragványának tisztítása, konzerválása Hegedűs Judit és Samu Erika festőrestaurátoroknak köszönhető.
A kapu rézborítású, fából készült bejáratát – Tövissi Zsolt építész tervei alapján – a csíkszeredai Bors János asztalos és a szentannai Alroti kft, Benta Tibor bádogos készítették.
„A szűk kapun menjetek be! Tágas a kapu és széles az út, amely a romlásba visz – sokan bemennek rajta. Szűk a kapu és keskeny az út, amely az életre vezet – kevesen vannak, akik megtalálják.” (Mt 7,13-14)
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése