2014. 05. 27.

Létrejöhet a katolikus középiskola Marosvásárhelyen

A Bolyai Farkas Gimnáziumban működő római katolikus osztályok különválásáról és az önálló jogi személyiséggel rendelkező II. Rákóczi Ferenc Gimnázium létrehozásának jóváhagyásáról döntenek csütörtöki ülésükön a marosvásárhelyi önkormányzati képviselők. Az RMDSZ-es tanácsosok által benyújtott, a városháza honlapján is szereplő tervezetet előreláthatóan sürgősségi napirendi pontként fogják szavazásra bocsátani. Míg Peti András szerint a gimnázium létrehozása a római katolikusok jogos kérése, addig a volt alpolgármester, Ionela Ciotlăuş ördögi tervről és politikai alkuról beszél.
unirea_gimnazium_1_b 
Az egyház tulajdonában levő épületet legalább egy évig még csak az Unirea használná
Az oktatási törvény szerint az iskolai hálózatban szereplő tanintézeteket a polgármesteri hivatalok hozzák létre, a megyei tanfelügyelőségek jóváhagyásával. Egy új iskola létrehozásához elsősorban a helyi önkormányzat jóváhagyására van szükség, amelynek nyomán a tanfelügyelőség kiadja az engedélyt, és továbbítja a kérést a szakminisztériumhoz. Hasonló módon hozták létre a 2000–2001-es tanévben a Református Kollégiumot is.
Ősztől még a Bolyaiban maradnának
A II. Rákóczi Ferenc Gimnázium létrehozásával megbízott Római Katolikus Státus rendelkezik a Bolyai Farkas Gimnázium vezetőtanácsának beleegyezésével, amely szerint a Bolyaiban működő katolikus osztályok különválhatnak, de a 2014–2015-ös tanévben még az iskolában maradhatnak. Tervek szerint az újonnan létesült római katolikus gimnázium a 2015–2016-os tanévtől költözne az Unirea Főgimnázium épületébe. A csütörtöki ülésen szavazásra bocsátott határozattervezet indoklása szerint a a katolikus iskola által el nem foglalt osztálytermekben az Unirea osztályai működhetnének.
Még tizenöt évig helyet adnának az Unireának
Jelenleg az Unirea Főgimnázium érvényes bérleti szerződés nélkül használja a római katolikus egyház tulajdonában levő épületet. A 2008-ban, tizenöt évre megkötött szerződést az egyház 2012-ben felbontotta, mivel a városháza nem teljesítette a bérleti szerződésben foglaltakat, vagyis nem fizette a bérleti díjat. A gyulafehérvári érsekség által az épület gondnokságával megbízott Római Katolikus Státus hajlandó bérleti szerződést kötni a marosvásárhelyi polgármesteri hivatallal, s akár újabb tizenöt évig helyet biztosítani az Unirea Főgimnázium osztályainak, amennyiben az önkormányzati képviselők és a város polgármestere jóváhagyja a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium létrehozását. A 2015–2016-os tanévtől az Unirea osztályai azokat a termeket foglalhatnák el, amelyek fennmaradnak az épületben a jelenleg a Bolyaiban működő római katolikus osztályok „hazaköltözése” nyomán.
Sürgősségi napirendi pontként
A római katolikus iskola létrehozásáról szóló határozattervezetben az szerepel, hogy az RMDSZ-es önkormányzati képviselők nyújtották be és láttamozta Dorin Florea polgármester is. A sajtóhoz elküldött napirendi pontok között azonban nem szerepel ez a téma. Peti András alpolgármester elmondta, hogy a sürgősségi napirendi pontok között szerepel a római katolikus egyház jogos kérése, a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium létrehozása.
Ciotlăuş: tönkreteszik az Unireát
A marosvásárhelyi Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ionela Ciotlăuş önkormányzati képviselő hevesen tiltakozik a határozattervezet ellen. Kijelentette: a liberálisok felvállalják az ellenzéki szerepet, és ellenzik az RMDSZ és a Demokrata Liberális Párt (PDL) „ördögi tervét”. Ciotlăuş szerint a liberálisok nem fogják megszavazni a római katolikus gimnázium létrehozását abban az épületben, amelyet Emil Dandea polgármester ajándékozott a városnak, Dorin Florea városvezető pedig elhanyagolt, s megengedte, hogy érvényes bérleti szerződés nélkül működjön benne az Unirea Főgimnázium. „A PDL és az RMDSZ közötti mocskos politikai alku eredményeként most a politikusok kompromittálni akarják a  megye egyik legjobb iskoláját, az Unirea Főgimnáziumot. Egyetlen városvezetés sem tett eddig ilyent, nem engedett elveszni egyetlen oktatási intézményt sem” – fogalmazott a volt alpolgármester, többször hangsúlyozva: a három PNL-s önkormányzati képviselő nemmel fog szavazni.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése