2014. 05. 21.

Ukrajna a nagyhatalmak játékszere

Ukrán parlamenti képviselők összeegyeztették a Béke és Egyetértés Memorandumának szövegét
Ukrán parlamenti képviselők összeegyeztették a Béke és Egyetértés Memorandumának szövegét

Az Ukrán Verhovna Rada képviselői összeegyeztették a Béke és Egyetértés Memorandumának a tervezetét. Ezt Alekszandr Turcsinov átmeneti államfő jelentette be.

A dokumentum felszólítja az ország keleti részén tartózkodó, speciális akcióban részt vevő katonákat, hogy azonnal térjenek vissza állandó állomásozásuk helyére. A tervezet alkotmányos reform végrehajtását is teszi kilátásba.
A memorandum elfogadása esetén az új alkotmány az orosz nyelv statusát is rögzíteni fogja - ígérik a képviselők.
**
- Arról nem szólnak, hogy a többi kisebbség anyanyelvének használatát szavatolja
az új alkotmány.
**

A Donyecki Népköztársaság megkezdte a vállalatok államosítását

A Donyecki Népköztársaság megkezdte vállalatok államosítását

Gyenyis Pusilin a Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője bejelentette, hogy a megyében megkezdődött az államosítás.

Szavai szerint, ennek oka, hogy az ukrán oligarchák nem hajlandók adót fizetni a DNK költségvetésébe.
Pusilin elítéli Rinat Ahmetov befolyásos üzletember állásfoglalását, aki kezdeményezte a föderalizálás hívei elleni akciót a régióban.
„Akhmetov választott. Sajnos, ez a választás a Donbasz népe ellen irányul. Azzal, hogy az adót Kijevnek fizeti, Ahmetov finanszírozza a Donbasz elleni terrort” - mondta Pusilin.
**

A NATO növeli katonai jelenlétét a keleti szárnyon

A NATO növeli katonai jelenlétét a keleti szárnyon

A NATO növeli katonai jelenlétét a keleti szárnyon válaszul a Krím-félsziget csatlakozására Oroszországhoz – mondta Joe Biden amerikai alelnök Bukarestben, ahol beszédet mondott a közös amerikai-román hadgyakorlat résztvevői előtt.

Emlékeztetett rá, hogy a régióban jártak amerikai hadihajók, légi hadgyakorlatot tartottak az F-16 repülőgépek részvételével. Biden közölte, hogy az elkövetkező napokban új hajók futnak be a Fekete-tengerre, köztük a Vella Gulf rakétacirkáló is.
Korábban Oroszország megállapította, hogy Európában a NATO katonai tevékenységének soha nem látott aktivitása tapasztalható.
**

Medvegyev: Oroszország nem garantálja Ukrajna területi épségét

Medvegyev: Oroszország nem garantálja Ukrajna területi épségét

Oroszország nem tudja és nem is áll szándékában garantálni Ukrajna területi épségét, mivel soha nem vállalt ilyen nemű kötelezettségeket – jelentette ki Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a Bloomberg ügynökségnek adott interjúban.

Emellett – Medvegyev szerint – propaganda jellegűek azok az állítások, hogy Oroszország magához akarná csatolni Ukrajna valamely részét, az összehasonlítás a krími helyzettel pedig nem helytálló.

OH

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése