2014. 05. 20.

Vadászgépek Csíkszereda egén

Riadalmat, ugyanakkor felháborodást is keltett az a két vadászrepülőgép, amely a hétfő (2014.V.19.) esti órákban alacsonyan körözött Csíkszereda fölött.
roman mig-21 vn 002_b 
MiG 21 Lancer típusú vadászgépek a Nyerges-tető fölött március 15-én. Megzavarták a megemlékezést
A viszonylag kis magasságban repülő harci gépek fél tizenegykor tűntek fel a város egén, majd a látottak szerint elfogási gyakorlatot végeztek, mintegy tizenöt percen át. A közösségi oldalakat elárasztó, hadgyakorlattal kapcsolatos bejegyzések, illetve a lakók nyugtalansága miatt kedden reggel telefonon megpróbáltuk elérni a Román Légierő vezérkarának közkapcsolatokért felelős illetékesét, Gelu Miron alezredest, sikertelenül.
A vezérkartól csupán annyit közöltek, hogy kérdéseinket elektronikus levél formájában juttassuk el a légierőhöz, és amennyiben nemzetbiztonságot nem veszélyeztető információkat kérünk, válaszolnak. Kérdéseinket – milyen típusú, melyik légierő kötelékébe tartozó gépek vettek részt a gyakorlaton, miért tapasztalható az utóbbi időben fokozott légi aktivitás a Csíki-medence egén, illetve van-e összefüggés a repülők jelenléte és az Egyesült Államok alelnökének, Joe Bidennek keddi romániai látogatása, illetve az Oroszországgal ápolt kapcsolatok elhidegülése között – a Román Légierő vezérkara mellett továbbítottuk a védelmi minisztériumhoz és a Hargita Megyei Prefektúrához is. Válasz egyelőre sehonnan nem érkezett.
Közben úgy értesültünk, hogy Csíkszereda fölött a Román Légierőhöz tartozó vadászgépek, feltehetően MiG 21 Lancerek köröztek, amelyek a csíki- és gyergyói-medence sajátos földrajzi adottságai miatt tartottak már több alkalommal is légi gyakorlatot az elmúlt hetekben, Tusnádfürdőtől egészen Maroshévízig. Korábban a március 15-ei, Nyerges-tetői megemlékezést zavarták meg szintén MiG 21 Lancer repülők, majd május 10-én a csíkszeredai majális ideje alatt voltak láthatók. A  hétfő esti gyakorlatot Alcsíkról és Gyergyószékről is többen jelezték.
A védelmi minisztérium korábbi sajtóközleménye szerint az utóbbi időben romániai, egyesült-államokbeli és kanadai – MIG 21 Lancer, F-16, F-18 és C 130 Hercules típusú – katonai repülők gyakorlatoznak Románia légterében.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése