2014. 05. 31.

Égi áldás kiséretében ballagtak a Segítő Mária Gimnázium végzősei

A folyamatosan szemerkélő eső ellenére is terv szerint zajlott le az ünnep, az iskola mögötti sportpályán tartotta meg a ballagást szombaton délelőtt a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium. Az iskolából a huszadik végzős évfolyam keretében három osztály ballagott el.
sm ballagas vn 001_bEsőben, közel húzódva, meghitten ünnepelt a Segítő Mária Gimnázium iskolaközössége
„Ma négy év töltekezés után, el kell indulnotok. Ami jót, éltetőt sikerült megtanulni, megtapasztalni, azt magasra kell emelni, el kell indulni vele és ha a helyzet úgy kívánja, élre kell állni. A lélek erejével felvértezve, akárcsak pünkösdkor” – bocsájtotta útra a végzősöket Tamás Levente iskolaigazgató, aki nagyasszonyunk, a Segítő Mária oltalmába ajánlotta a diákokat, szüleiket, az iskolaközösséget és fenntartóit.
Csak egy megszusszanás
Tamás József római katolikus püspök azt mondta az ünneplő közösségnek, a ballagás nem befejezés, nem célba érés, hanem csak egy megszusszanás, egy kis pihenés talán, s aztán az élet indul tovább, hogy azt a küzdelmet, azt a harcot, amelyet vívni kell, meg tudják vívni a fiatalok. „Itt az iskolában tanáraitok próbáltak felkészíteni nemcsak szellemileg, de lelkileg is arra az életre, amelyet Isten adott a számotokra. Most már nem egyéb a fontos, mint az, amit Szent Pál apostol így fogalmazott meg: te azonban tarts ki abban, amit tanultál. Tartsatok ki abban a jóban, abban a szépben, abban a nemesben, amit itt ebben az iskolában tanáraitokon, nevelőiteken keresztül magatokra szedtetek” – mondta a püspök.
sm ballagas vn 004_b
Családias hangulatú iskola
Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere beszédében kihangsúlyozta, családias hangulat uralkodik a Segítő Mária Gimnáziumban, és mindig jó érzés ezt megtapasztalni. Öröm látni azt is, ami már nem mindenhol figyelhető meg, hogy a tanulók felnéznek tanáraikra, szüleikre – említette meg a polgármester, aki arra buzdított, őrizzék meg ezt a családias, igazi iskolai szellemiséget, az egymásra figyelni képes iskolát.
Az idén az önkormányzat által a ballagóknak adott, a madéfalvi veszedelem témáját feldolgozó ajándék-kötet kapcsán a polgármester elmesélte, gyermekkorába madéfalvi nagymamája azt mesélte, éjszaka a madéfalvi emlékmű oszlopán álló turul szárnyat bont és őrzi a madéfalvi, csíkországbeli, székelyföldi gyermekek álmát, cserébe viszont a közösségnek nappal kell vigyáznia arra, hogy az emlékezés oszlopa állva maradjon. „Vigyázzatok az emlékhelyeinkre, vigyázzatok fontos intézményeinkre, vigyázzatok közösségünkre. Vigyázzatok egymásra” – üzente a ballagóknak a polgármester.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése