2014. 05. 21.

Orbán Viktor és Kelemen Hunor találkozója szatmárnémetiben

Szatmárnémetibe látogat csütörtökön Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. A Krónika értesülését sem az RMDSZ Szatmár megyei szervezeténél, sem a római katolikus egyháznál nem tudták megerősíteni, szerdán kora délután azonban a szövetség elnöki hivatala közleményt bocsátott ki az ügyben.
kelemen_orban_bp_b
Ennek megfelelően csütörtökön délelőtt a kormányfő Kelemen Hunor szövetségi elnökkel, romániai miniszterelnök-helyettessel találkozik a szatmárnémeti Római Katolikus Püspökségen, majd a megbeszélést követően rövid nyilatkozatot adnak a sajtónak.
A Fidesz és az RMDSZ elnökének találkozója mindenképpen a vasárnap rendezendő európai parlamenti választásokkal áll összefüggésben.
A két alakulat viszonya látványosan javult az utóbbi években, a mostani EP-megmérettetés pedig már csak azért sem nyújt alkalmat a konfrontációra, mivel a magyar kormánypártot stratégiai partnerének tekintő Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nem indul a választáson, védnöke, Tőkés László pedig a Fidesz listáján – a harmadik, befutó helyen – indul újabb brüsszeli mandátumért.
Az elmúlt időszakban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes többször is magyar nemzeti érdeknek nevezte, hogy az RMDSZ minél jobban szerepeljen az EP-megmérettetésen. A Fidesszel kormányzó Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a napokban a magyar kormány nevében arra kért minden erdélyi magyart, menjen el szavazni május 25-én, és voksoljon az RMDSZ listájára.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése