2014. 05. 26.

A magyar kormány gratulált az erdélyi szavazóknak

Forrás: www.epresso.hu
A magyar kormány nevében gratulált az erdélyi magyarságnak az európai parlamenti választáson elért eredményhez az RMDSZ listájáról bejutó Winkler Gyulának és Sógor Csabának Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár.

Közleményükben – amelyet tegnap késő este juttattak el az MTI-hez – kiemelték: különösen fontos ez az eredmény annak tükrében, hogy az utóbbi hónapokban a felfokozott romániai belpolitikai helyzetben egyre sűrűbben került elő a „magyar kártya", az erdélyi magyar közösség nemzeti törekvései rendre akadályokba ütköztek. A régi-új erdélyi magyar EP-képviselőkre rendkívüli feladat vár: sikerre kell vinniük Európában a Kárpát-medencei magyarság ügyét – írták.
Szintén közös állásfoglalásban üdvözölték a kormány nevében a szlovákiai európai parlamenti választások végeredményét. Az alacsony részvételi arány ellenére a felvidéki magyar érdekképviselet jelentős sikere, hogy a Magyar Közösség Pártja bejutott az Európai Parlamentbe – közölték.

A párt által elért jó eredmény megerősíti a magyar kormányt abban a meggyőződésében, hogy a magyarság jövője szempontjából hosszú távon a hiteles, magyar etnikai alapokon álló politizálásra lehet és kell építeni. A következetes nemzetpolitika meghozta sikerét – olvasható a közleményben.

Szlovákiából a Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd szlovák-magyar párt is egy-egy mandátumot szerzett.

MTI

A gratulációt megosztjuk a közömbös és a szavazás ellen beszélő magyarokkal, akik nem értették meg, hogy azt akarjuk, hogy a társadalom keresztény elveken alapuljon, s ezért éljenek a szavazati jogukkal.

Tisza István balsejtelmei beigazolódni és megismétlődni látszanak: „Jaj annak a nemzetnek, melyet a megpróbáltatás perceiben nem egységesen szervezve talál a végzet.” (1891. aug. 15.) 
Ma nemcsak jó szóra, hanem igaz szóra van szükség. Ugyanakkor összefogásra, s nem széthúzásra.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése