2014. 05. 24.

A pápa megérkezett Jordániába

Ferenc pápa magyar idő szerint 12 óra után pár perccel megérkezett Ammanba az Alitalia repülőgépével – tájékoztat a Vatikáni Rádió.



A Szentatyát a jordán királyi család tagja, Ghazi bin Muhammad herceg és Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka, továbbá a P. Pierbattista Pizzaballa szentföldi ferences kusztos és az apostoli nuncius fogadta a repülőtéren.

Amint elhagyta a repülőgépet, néhány gyermek fekete nőszirmot ajándékozott a pápának, amely Jordánia nemzeti virága

Ezt követően Abdullah király és felesége a királyi palotában várták Ferenc pápát.

A pápának ez a második nemzetközi apostoli látogatása a Rio de Janeirói ifjúsági világtalálkozó után. Az Alitalia légitársaság A321-es gépe reggel fél kilenckor szállt fel Róma Fiumicino repülőteréről, rajta a Szentatyával. Útja során a gépe öt ország fölött repült el: Olaszország, Görögország, Ciprus, majd pedig Izrael után érkezett meg Jordániába. A szokásnak megfelelően az érintett országok államfőjét táviratban köszöntötte.

Pénteken reggel Ferenc pápa a római Santa Maria Maggiore bazilikában a Szűzanya oltalmába ajánlotta utazását. Mintegy ötvenezer hívőt várnak délután a pápai szentmisére az ammani nemzetközi stadionba. Több mint ezer újságíró akkreditáltatta magát az eseményre, akik a világ minden részéről a jordániai fővárosba siettek, hogy tudósítsanak a zarándoklat első napjáról.

A Vatikáni Rádió olasz tudósítója elmondta, hogy a közel-keleti nagyváros, Amman külső kerületeiben napok óta óriásplakátokat helyeztek el, amelyeken Ferenc pápa és II. Abdullah király látható, a szombati nap két főszereplője, amint kezet szorítanak egymással (a kép a jordán király vatikáni látogatásán készült). A Hasemita Királyság büszke rá, hogy őfelsége már két ízben találkozott a pápával, és a mai nappal Jordánia lesz az első ország, amelyet összesen négy pápa keresett föl az elmúlt ötven év leforgása alatt.

Ferenc pápa azért jön megy Jordániába, hogy megerősítse Abdullah király elkötelezettségét a vallásközi párbeszéd és a közel-keleti béke érdekében, mely igen bizonytalan minden fronton, Szíriától kezdve Irakon át Egyiptomig és az izraeli-palesztin határvillongásokig. A Szentatya látogatásával elismeri egész Jordánia erőfeszítéseit a menekültek befogadására, amely további terheket ró az amúgy is forrásokban szűkölködő gazdaságra. Főként azonban az apró keresztény közösséget kívánja megerősíteni a hitben, amely ugyan gyakorolhatja vallását, de szabadsága viszonylagos és folytonosan ki van téve az elvándorlás kísértésének. A pápa megerősíti: az egyház nem nyugszik bele, hogy Közel-Keleten ne legyenek keresztények.
Fotó: Europress/AFP
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése