2014. 05. 20.

Megkezdődtek a ministránstáborok

„Uram, jó nekünk itt lenni!” mottóval rendezték meg idén a Kaposvári Egyházmegye ministránsainak találkozóját a Zala megyei Murakeresztúron.


Illéssy Mátyás atya elmélkedésével vette kezdetét a találkozó, aki előadásában hangsúlyozta, hogy „a ministrálás a papi hivatás bölcsője”. Mert ha szívesen vagyunk az oltár körül, az annak a jele, hogy szívesen vagyunk Jézussal. A ministránsból nem feltétlenül lesz pap, lehet, hogy nagyszerű édesapa vagy édesanya lesz belőle, a lényeg, hogy szereti Istent, és szeret a közelében lenni.
Illéssy atya tanúságtételében elmesélte, hogy ő is ministránsként kezdte. Fiatalabb korában két dolog fogalmazódott meg benne: gyermekpszichológus vagy pap szeretne lenni. Nagy dilemma volt számára a választás, de Istentől kérte, hogy adjon számára jeleket, melyik utat válassza. Folyamatosan jöttek az impulzusok számára a Szentírásból, olyan szavak ragadták meg, mint: gondviselés”, vagy bízd magad Istenre! Végül két fiatalra gyakorolt hatása alapján döntötte el, hogy pap szeretne lenni. Hivatását így fogalmazta meg: azt az örömet, amit az Atya és Jézus átad neki, ő átadja a híveknek. Így a papság egy nagy kaland lesz minden ember számára.
Hurgoi Sándor verbita szerzetes, aki a felsősöknek tartott csoportos foglalkozást, sokat mesélt szerzetesi életéről, hivatásáról. Nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy az isteni gondviselésre kell bíznunk magunkat, és így szabad meghoznunk hivatásunk döntését. Mert ha mások befolyásolnak bennünket, és nem magunk döntjük el, milyen hivatást választunk, akkor nem leszünk boldogok! Az alsósoknak három kispap, Juon István, Majlát Tihamér és Mike Ervin tartott előadást arról, hogy hol és mi volt az a pont, amikor meghozták a döntést, hogy a papi hivatás mellett köteleződnek el. Interaktív előadásuk során a kis ministránsok érdekes kérdésekkel bombázták az előadókat, akiknek egyszer-kétszer Kornél atya sietett a segítségükre, mert a tapasztaltabb papságról szóló kérdésekben ő adhatott megnyugtató válaszokat.
Az előadások utáni szentmisén valamennyi résztvevő együtt ministrált, a zenei kíséretet a Gável testvérek látták el. Délután az esős idő következtében a szabadtér helyett a Zrínyi Miklós Általános Iskola sportcsarnokában és a művelődési házban focizhattak a fiúk és a lányok. A mozgásra nem vágyók anyák napi karkötőket és virágokat készíthettek.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése