2014. 05. 20.

Ne aludjatok! Dolgozzatok a székely autonómiáért


Fotó: B. Kocsis János
A Kökös-Berecki Székelyek Nagy Menetelését meg kell ismételni május 25-i szavazás után, de most a Székelyföld nyugati részén. 
Addig is bátorítson az alábbi Közlemény:
** 
 
Antal Árpád: a székelyek nem szakadárok, hanem autonomisták  
Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke hétfői sajtótájékoztatójukon reagáltak Traian Băsescu államelnöknek a székelyekkel kapcsolatos kijelentésére, melyben az államelnök kijelentette, hogy a székelyek nem szakadárok, de a vezetőik azok.

Ezzel kapcsolatosan Antal Árpád rámutatott, hogy a székelyek nem szakadárok, hanem autonomisták.

„Egy példával szeretnénk felhívni az elnök úr figyelmét arra, hogy mi a különbség a szakadárság és az autonómia között. A Moldáviában elő gagauzok autonomisták és nem szakadárok, míg a Transznisztriában élő oroszok szakadárok és nem autonomisták. Kérjük az elnök urat, hogy ne mossa egybe a két fogalmat, mert az autonómia és a szakadárság nem azonos fogalmak, sőt, köszönőviszonyban sincsenek egymással.”

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: „Örülünk annak, hogy Traian Băsescu államelnök nyíltan beszél Székelyföld területi autonómiájáról. Ez azt jelenti, hogy valami történik, azt jelenti, hogy „a téma az asztalra került” még akkor is, ha az elnök elutasítóan beszélt az autonómiáról. Évekkel ezelőtt Budapesten azt mondta, hogy nincs és nem is lesz területi autonómia, gyakorlatilag azóta számítható székelyföldi mozgalomként az autonómia és a szimbólum használatának kérdése. Azóta okoz gondot a megyeházára és települések polgármesteri hivatalaira kitűzött székely zászló. Azt gondolom, hogy ez társadalmi kérdéssé, mozgalommá vált. Azóta, amióta százezer székely felvonult Berecktől Kökösig Székelyföld autonómiája érdekében, „nem lehet az asztal alá seperni a kérdést”. Az elnök kihangsúlyozta, nincs az rendben, hogy az ország minden megyéjének és városának lehet zászlaja, csak Kovászna és Hargita megyének nem. „Ez kettős mérce!”.


Az elnök arra is kitért, hogy annak ellenére tartja jó dolognak, hogy az államelnök a székelyekről beszél, hogy őt személyesen az államelnök nemrég megfenyegette egy televíziós adásban, amikor olyan tanácselnökökhöz hasonlította, akik ellen a Korrupcióellenes Ügyészség eljárást indított. „Én ezt úgy fordítottam le székelyre, hogy „ha még sokat autonómiáztok, akkor elvisz benneteket a Korrupcióellenes Ügyészég.”- összegezte az elnök.

Antal Árpád azt is elmondta, hogy véleménye szerint ebben a geopolitikai helyzetben Romániának az az elsődleges érdeke, hogy a székelyek jól érezzék magukat ebben az országban. „A székelyek akkor fogják jól érezni magukat Romániában, ha megvalósul Székelyföld autonómiája és a magyar regionális hivatalos nyelv lesz Székelyföldön a román mellett. Mi ezt elmondtuk a bennünket felkereső amerikai és brit diplomatáknak, akik nemrégiben Székelyföldön jártak és a székelység helyzetéről érdeklődtek.”- nyilatkozta a polgármester, aki azt is elmondta, hogy a külföldi diplomaták támogatását is kérték, akár nyomásgyakorlás tekintetében is, hiszen köztudott az, hogy a román politikusok odafigyelnek arra, amit Londonban és Washingtonban mondanak.

Antal kifejtette, hogy azzal ellentétben, amit az államelnök állít, a székely politikusok nem szakadárok, hanem autonomisták és a székelység maga is autonomista. Erről maga az elnök is nagyon könnyen meggyőződhet, éspedig úgy, hogy megengedik, hogy népszavazást lehessen tartani ez ügyben Székelyföldön, hiszen eddig minden lehetséges módon, jogi és adminisztratív eszközökkel akadályozták azt, hogy a székelység referendumon nyilváníthasson véleményt.

A polgármester arra is kitért, hogy a gagauzok részéről elhangzott egy nagyon fontos mondat, melyre a Moldáviával való egyesülést szorgalmazó román politikusoknak oda kellene figyelniük. „A gagauzok azt mondták, hogy ők azért ellenzik a Romániával való egyesülést, mert nem akarnak az erdélyi magyarok sorsára jutni, akiknek megígérték az autonómiát, de akiket becsaptak, mert a román alkotmányok soha nem szentesítették ezt az ígéretet.”- nyilatkozta Antal, hozzáfűzve, hogy tudatosítani kell Európai Unió és a NATO tagországaiban, hogy a székelységgel együtt egy megoldatlan problémát integráltak és az ő felelősségük is, hogy megoldják ezt.

Közlemény

erdély.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése