2014. 05. 26.

Három képviselője lehet az RMDSZ-nek

A leadott voksok 96,18 százalékának összesítése alapján az RMDSZ a szavazatok 6,47 százalékát gyűjtötte be a vasárnapi romániai európai parlamenti választásokon, így – ha az arányok nem változnak – három képviselőt küldhet Brüsszelbe.
Vincze_Lorant_3_b 
A részeredmények szerint Vincze Loránt is elcsípett egy EP-képviselői helyet
Az RMDSZ EP-listáján Winkler Gyula és Sógor Csaba jelenlegi EP-képviselő, illetve Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának alelnöke foglalja el az első három helyet.
A részeredmények szerint a baloldali PSD-UNPR-PC választási szövetség a vártnál kisebb arányú győzelmet arat, hiszen 96,18 százalékos feldolgozottságnál 37,40 százalékon áll, miközben az exit-poll adatok több mint 40 százalékot vetítettek előre.
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) 14,86, a Demokrata Liberális Párt (PDL) 12,23, a Népi Mozgalom Párt (PMP) 6,21 százalékon áll.
A PSD köré tömörülő szövetség minden bizonnyal 15 képviselőt küldhet Brüsszelbe, emellett 10 néppárti (az RMDSZ-t is beleértve), 6 liberális és egy független romániai képviselő dolgozik majd az EP-ben.
A vasárnapi voksolás egyik nagy meglepetése, hogy a függetlenként induló Mircea Diaconu színművész, a PNL-ből kilépett volt kulturális miniszter 6,95 százalékos eredménnyel szerzett mandátumot az EP-ben.
Romániának 32 helye van az új EP-ben, így egy független jelöltnek a voksok 3,125 százaléka is elég lett volna ahhoz, hogy mandátumot szerezzen.
Romániában 2007-ben (az ország uniós csatlakozásának évében) Tőkés László, 2009-ben pedig Elena Băsescu, a román államfő lánya szintén függetlenként jutott be az EP-be. Euroszkeptikusnak vagy szélsőségesnek minősített párt nem jut mandátumhoz Romániában.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése