2014. 05. 29.

Nagy András lesz-e a Maros megyei kormánybiztos?

Forrás: zi-de-zi.ro
Sok nyomdafesték elfogyott a Maros megyei magyar prefektus kinevezése okán. Miután a liberálisok kiléptek a kormányból, a Szociáldemokrata Párt és az RMDSZ legfelsőbb vezetése protokollumban szentesítette az egyezséget, és a közvélemény elé mint biztosat tárta, hogy Maros megyébe magyar prefektust neveznek ki. A PSD megyei elnöke azonban azt mondta, mindent megtesz azért, hogy ne magyar ember képviselje a kormányt a megyében. Sőt, Mircea Duşa nemzetvédelmi miniszter is úgy nyilatkozott, hogy Maros megyének román prefektusa kell legyen.

Ezek után a volt prefektus nyugdíjba ment, kineveztek ideiglenesen egy román alispánt, de a megye élén még mindig nincs kormányrendelettel hivatalosan kinevezett és beiktatott kormánybiztos.

– Brassai Zsombor, az RMDSZ megyei elnöke azt mondta, hogy az európai parlamenti választások után ismét napirendre tűzik a magyar prefektus ügyét. Mostanában azt rebesgetik, hogy talán az RMDSZ lemondott a tisztségről…
– Minden híreszteléssel ellentétben ragaszkodunk ahhoz, hogy Maros megyébe magyar prefektust nevezzünk ki, annál is inkább, mert a megyei PSD vezetője, illetve magas rangú minisztere a magyarokkal szemben sértő üzenetet fogalmazott meg, amikor azt hangoztatták, hogy Maros megyében véleményük szerint csak román lehet prefektus. Ezzel azt inszinuálják, hogy a magyar nemzetiségű állampolgár másodrendű a románhoz képest, ami elfogadhatatlan.
Már csak ezért is ragaszkodunk ahhoz, hogy magyar legyen a prefektus.

Másrészt pedig úgy gondoljuk, hogy 25 év elteltével minket is megillet ez a tisztség, sok felkészült szakemberünk van, aki megfelelne erre. Amint ígértük, a választások után ismét napirendre tűzzük a prefektus kérdését. A jelölttel kapcsolatosan mérvadónak tartom a szakmaiság és a tapasztalat szempontját, tekintettel arra, hogy a prefektus hatáskörébe jelentős mértékben önkormányzati és közintézményi folyamatok koordinálása tartozik. Fontos, hogy megfelelő tapasztalattal felvértezett személy lássa el ezt a tisztséget.

– Kire gondol?
Személy szerint Nagy András volt szászrégeni polgármestert fogom javasolni a döntéshozó fórumainkban. Úgy vélem, hogy a Szászrégenben két polgármesteri mandátumot kitöltő Nagy András rendelkezik azzal a tapasztalattal, tudással, ami szükséges ahhoz, hogy jó prefektusa legyen a megyének, másrészt, lévén, hogy Szászrégenben a magyarság alig 25 százaléka a városnak, ennek ellenére nyolc éven át a város polgármestere tudott lenni, és a város lakosságának teljes megelégedésére tudta vezetni a közigazgatást, képes egy olyan megyében prefektus lenni, ahol a magyarság részaránya 37 százalékos.

– Mi történik, ha a PSD megyei vezetése, sőt az országos vezetés egy részének tiltakozása nyomán mégsem az RMDSZ kapja a prefektusi funkciót?
– Úgy vélem, hogy az egyezmény, amelyet az RMDSZ a PSD-vel kötött, amikor Maros megyének egyértelműen sikerült kialkudnia a tisztséget, továbbra is áll, hatályos, és fel sem merül, hogy ezt újratárgyaljuk. Persze, végül is minden szempontunkat felülbírálja a magyarság érdeke.

– A szerdai kormányülésen Hargita és Szilágy megyébe kinevezték a magyar alprefektusokat. Azt jelenti, hogy lejártak a választások, és újra elkezdődött a kormánybiztos-kinevezési procedúra?
– Teljesen egyértelmű. Ideiglenesen kapott kinevezést a jelenlegi alprefektus, és ezt a kérdést időben rendezni kell. Mindenkinek ez az érdeke.

– Nem tartozik szorosan a témához, de érinti az RMDSZ-t. Szerdán Crin Antonescu, a PNL, illetve Vasile Blaga, a PDL elnöke szoros jobboldali együttműködésről, sőt egyenesen a két párt fúziójáról tárgyalt, és azt mondták, ez a kollaborálás kötelező a vidéki szervezetekre is. Vásárhelyen pedig nemrég a PDL és az RMDSZ közösen kiebrudalta a liberális alpolgármestert. Hogyan látja a továbbiakat, ha a PDL a PNL-vel fog szövetségre lépni? Mi történhet Marosvásárhelyen?
– Mi Marosvásárhely érdekében állapodtunk meg a helyi PDL-vel. Kíváncsian várjuk, hogy van-e valamilyen más érdek, ami erősebb tud lenni. Ha igen, akkor természetesen visszavonulunk ebből az egyezségből.

Mózes Edith
e-nepujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése