2014. 05. 24.

A háromszéki első árvaház alapítójára emlékeztek

Nagyszabású ünnepség színhelye volt a Kézdivásárhelyi Közösségi Szolgáltatási Komplexum udvara pénteken, ahol szobrot állítottak Szentkereszty Stephanie bárónőnek.
baroszentkereszty_sz_kvh (29)_b
Délelőtt tíz órai kezdettel a Szentkereszty Stephanie Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság szervezésében a Kézdivásárhelyi Közösségi Szolgáltatási Komplexum udvarán Szentkereszty emléknapot szerveztek.
Az ünnepség Böjte Csaba ferences rendi szerzetes celebrálásával és a környékbeli papság közreműködésével megtartott ünnepi szentmisével kezdődött: a több száz érdeklődő a komplexum hangulatos udvarán levő kis kápolna előtt hallgatta végig a szentmisét és Böjte atya prédikációját. A háromszéki nagyasszonynak, az elesettek, az árvák és a betegek jótevőjének mindig az Er­zsébet árvaleánynevelő-intézet volt a kedvenc tartózkodási helye, 1906. május 26-án, 64 évesen hunyt el, és kí­vánsága szerint a nevelőintézet udvarára épült kápolnába temették, ami utána van elnevezve.
Az esemény a bárónő tiszteletére állított szobor avatóünnepségével folytatódott. Elsőként Bálint Olga, a Szentkereszty Stephanie Egyesület elnöke, a Kézdivásárhelyi Közösségi Szolgáltatási Komplexum igazgatója szólt a jelenlevőkhöz, felelevenítve a bárónő munkásságát és a több mint egy évszázados örökségét, ami ma is hűen szolgálja a környékbelieket.
Az igazgatónőt követően Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke szólt a jelenlevőkhöz, beszédét a család és a gyerekek fontosságára építve. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke úgy vélte: a háromszéki önkormányzat hű ápolója a környék jótevőjének, számos olyan tevékenységük van, ami a bárónő munkásságára épül, és az általuk finanszírozott szociális létesítményeket is megkülönböztetett figyelemben részesítik.
„Eszes, művelt, érett gondolkodású személy volt Szentkereszty Stephanie, mikor első ízben 1872 októberében felemelte szavát egy megyei árvaház alapítása érdekében. A megye két tehetősebb városa – Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely – versengett egymással. Ebben a versenyben a lelkesedés döntött: nem feltétlenül a pénz, hanem a szándék erőssége, a szeretet és az összefogás ereje győzött” – mondotta a megyei tanács elnöke.
A háromszéki önkormányzati vezető után mikrofonhoz lépő Sógor Csaba európai parlamenti képviselő osztotta meg gondolatait, majd Soltész Miklós, Magyarország szociális és családügyért felelős államtitkára beszélt. A beszédek sorát Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta zárta, majd Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester és Bálint Olga igazgató leleplezte Vargha Mihály képzőművész alkotását, a bárónőt ábrázoló bronz mellszobort, majd rövid beszédet mondott a céhes város első embere is.
„Báró Szentkereszty Stephanie egyedi és megismételhetetlen személyisége méltó arra, hogy az utókor hálával és tisztelettel idézze fel alakját. Az ő érdeme, hogy városunkban a szociális gondviselés másfél évszázados hagyománnyal rendelkezik. Munkásságáért soha nem vágyott semmilyen kitüntetésre, úgy vélte, minden nemes cselekedet jutalma Istennél van. Báró Szentkereszty Stephanie szobra nem csak arra emlékeztet, hogy van múltunk, hanem arra is, hogy van jelenünk és jövőnk is, hisz munkásságát hűségesen ápolták és folytatják ebben az intézményben” – osztotta meg gondolatait Bokor Tibor.
baroszentkereszty_sz_kvh (36)_b
A műalkotást a katolikus és a református egyház képviselői áldották meg, majd a jelenlevők a megemlékezés koszorúit helyezték el. Idén sem maradt el a családok kenyerének a megszelése: a hatalmas cipót Böjte atya áldotta meg, majd Tamás Sándor és Bokor Tibor két gyerek segítségével kettévágta a gelencei Bingo pékség által sütött pityókás házikenyeret, amit aztán felporcióztak és zsírral kentek meg.
Az ünnepség folytatásában bemutatták a a megyei tanács támogatásával megjelent Szentkereszty Stephanie Emlékkönyvet, majd a jelenlevők egész napos programokba kapcsolódhattak be. A gyerekek bábszínházat vehettek részt, a családok szórakoztatásáról a Kelekótya Együttes gondoskodott. A színes programok után a szervezők szokásukhoz híven egy családi tokányozásra invitálták a résztvevőket.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése