2014. 05. 21.

Biden: Romániában le a korrupcióval!

Ismét a korrupcióellenes harc és a jogállam megszilárdításának fontosságáról beszélt szerdán Bukarestben Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke, aki kedden érkezett kétnapos látogatásra a román fővárosba.
biden_base_b 
Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke és Traian Băsescu román államfő
A washingtoni politikus a délelőtt folyamán előbb Traian Băsescu elnökkel, majd Victor Ponta miniszterelnökkel tárgyalt. Biden, aki bukaresti látogatása során az ukrajnai válságról, a térség biztonsági helyzetéről és az energiabiztonság kérdéséről tárgyalt, az államfővel folytatott megbeszélést követően arra is ígéretet tett, hogy az Egyesült Államok tiszteletben tartja a NATO alapszerződésének 5. cikkelyét, amely leszögezi, hogy valamely tagállamot ért agresszió esetén a többiek a védelmére sietnek.
Az alelnök megjegyezte: értékeli Traian Băsescu államfő erőfeszítéseit, amelyek a jogállam megvédését célozták, és hozzátette: a korrupció ellen küzdelem nem csupán a jó kormányzáshoz kapcsolódik, hanem egyszerűen hazafias cselekedet. „A korrupció elszívja a nemzet erejét. Valójában nem más, mint a zsarnokság egy formája” – hangoztatta Biden, aki szerint egyetlen román – mint ahogy egyetlen amerikai – állampolgár sem állhat a törvények fölött.
Washington megvédi szövetségeseit
Az alelnök kijelentette: az Egyesült Államok és Románia között nagyrészt Băsescunak köszönhetően jó a viszony, és mandátuma decemberi lejártát követően hiányozni fog neki a román államfő. Rámutatott: Csak azok az országok prosperálnak, amelyekben legyőzték az oligarchákat és megszilárdították a jogállamot.
Biden az ukrajnai orosz beavatkozás kapcsán kijelentette: az egyik legfőbb ok, amiért Romániába érkezett, az, hogy román földön állva szögezze le: az Egyesült Államok tiszteletben tartja a NATO alapszerződésének 5. cikkelyét, ez ugyanis „szent kötelessége.”
„Egyetlen NATO-szövetséges sincs egyedül, megvédjük egymást” – hangoztatta az alelnök. Ezt követően méltatta a Románia által elért fejlődést, és közölte: már 1999-ben szorgalmazta az ország felvételét a NATO-ba. Egyúttal azt szorgalmazta, hogy Bukarest növelje védelmi kiadásait a bruttó hazai termék 2 százalékára.
Az ukrajnai helyzet kapcsán kifejtette: amennyiben Oroszország arra készülne, hogy aláaknázza a vasárnapi elnökválasztást, keményebb szankciókat kell életbe léptetni ellene.
Traian Băsescu a találkozót követően arról beszélt: az Egyesült Államok gyors reakciója az ukrajnai válságra azt jelzi, hogy Washington állja a szavát, és ezt várja el viszonzásként Romániától is a jogállam megszilárdítása terén.
A Victor Ponta miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követően Biden leszögezte: a nemzetbiztonság és az energetikai biztonság elválaszthatatlan egymástól, ezért integrálni kell az európai energetikai rendszert. Rámutatott: Románia kulcsszerepet játszhat ebben kapcsolódási pontként, a Fekete-tenger térségében található és a közép-, illetve nyugat-európai energiapiac összekapcsolásában.
Közölte: országa kész segítséget nyújtani ebben. Kijelentette: Románia legfontosabb feladata a befektetések ösztönzése, a munkahelyteremtés és a jogállam megszilárdítása.
Victor Ponta szerint Románia készen áll növelni a védelmi kiadásait, egyúttal várja a beruházókat az energetikai függetlenség megteremtése érdekében. Kijelentette: a kormány támogatja a független igazságszolgáltatást, és azt, hogy minden törvénysértőt felelősségre vonjanak.
Ponta kedden este egy, a CNN hírtelevíziónak adott interjúban közölte, a négyszemközti találkozón föl kívánja vetni a román állampolgárokkal szembeni amerikai vízumkötelezettség feloldását, a közös nyilatkozat során azonban erről nem esett szó.
Méltányos kormányt és igazságszolgáltatást!
Látogatása végén Joe Biden visszatért az államfői rezidenciául szolgáló Cotroceni-palotába, ahol román állami vezetők előtt tartott beszédet. E megnyilatkozás egyik legfontosabb eleme is a jogállamiság melletti kiállás és a korrupcióellenes küzdelem fontossága volt.
Biden szerint minden román állampolgár a demokrácia és a jogállamiság híve, és a NATO, valamint az EU valamennyi tagállama közös értékeken osztozik. „A legfontosabb érték az átlátható, szabad társadalom, amelyben a korrupció ellenség, a kormány méltányos és becsületes, ahol az emberek pozíciójuktól függetlenül előre juthatnak, és méltó elbánásban részesülnek” – jelentette ki Biden.
Az alelnök méltatta a szabad társadalom felépítésében elért sikereket és az érte meghozott áldozatot, valamint a román szerepvállalást a NATO nemzetközi akcióiban. Rámutatott: minden fiatal társadalom számára az a legnehezebb, hogy eltemesse a múltbeli zsarnokságot és korrupciót, a 21. században azonban a polgároknak tudniuk kell, hogy hangjuk hallható, hogy intézményeik átláthatóan működnek, a peres ügyeket méltányosan és igazságosan rendezik a bíróságok, a cégeknek pedig nem kell amiatt aggódniuk, hogy csúszópénzt kell adniuk.
Biden szerint a korrupció egyes országok számára eszközzé vált, hogy befolyást szerezzenek a környező államokban és aláássák azok biztonságát.
Az alelnök méltatta az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) működését, és rámutatott: a korrupció mindenütt bonyolult probléma, de leküzdhető.
„Arra kérem önöket, lépjenek előre, kérjék, hogy az igazságügyi intézmények mentesek legyenek a politikai befolyástól, és hassanak oda, hogy senki se állhasson a törvények fölött” – hangoztatta Biden. Kijelentette: a politikusoknak meg kell érteniük, hogy a kormány van az emberekért, és nem fordítva, és független sajtóra van szükség. Az alelnök hozzátette: Romániának sikerült fejlődést elérnie a korrupció elleni harcban.
A demokrácia lényegének nevezte a civil társadalmat, és felkérte annak tagjait: képviseljék a kisebbségek és a marginalizált csoportokat. „A demokrácia nem egy úti cél, hanem az út, amelyen haladunk. Amíg ezen az úton haladnak, nem lesznek egyedül, az Egyesült államok és a szabad nemzetek önökkel lesznek” – fogalmazott Biden, aki ezt követően tovább utazott Ciprusra.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése