2014. 05. 23.

Legyetek beérkezett emberek

Az iskolai ballagások és találkozások ideje érkezett el. Valóban közös ünnep ez diák és tanár, szülő és család számára. S mint ünnepi alkalom a számvetés és az egészre tekintés nagyszerű lehetőségét nyújtja mindegyikünknek. Mi is volt a célotok, mi vezérelt titeket az együtt töltött évek során vagy az eltelt 10, 20, 25, 50 és 55 év után? Azt kívánjuk a most ballagóknak és a találkozót tartóknak, hogy beérkezett emberek legyetek. Mit is jelent a beérkezettség? Nem a befutott, a sikeres ember a beérkezett, mert ezek sokszor az emberséget félre tolják vagy el is felejtik. Beérkezett ember az, aki Jézus célját, mértékét tekinti, követi. A célt és mértéket Jézus elénk állította a hegyi beszédben: „Legyetek tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes!” (Mt 5,48). S idézhetjük hozzá József Attila szavát: „A mindenséggel mérd magad!” Az abszolúthoz mérd magad: ne középszerű légy, hanem az egész része. Azt jelenti, hogy az egész részének tekintem magam: felelősséget vállalok az egészért és mindenkiért.  Nem azt tekintem célnak, hogy sikerüljön elsőként célba érnem, hamarabb mint másoknak, hanem az a célom, hogy mindnyájan megérkezzünk. 

Rendkívüli látvány volt, ami 2002-ben a Salt Lake City-i paralimpián a fogyatékos gyerekek futóversenyén történt. Mindjárt a rajt után az egyik gyerek felbukott és sírni kezdett, erre társai mind visszamentek hozzá, felsegítették, vigasztalták és összeölelkezve együtt mentek át a célvonalon. A közönség könnyekig meghatódva, állva tapsolta meg a szeretet kis olimpikonjait. Vállaljatok hát felelősséget az egészért és mindenkiért, hogy szabad, beérkezett emberré váljatok, és átélhessétek az együtt és időben érkezés örömét! 
A beérkezett emberségről tehetünk tanúságot ma, május 25-én, amikor az EP-i választásokat komolyan vesszük, ha hallgatunk Orbán Viktor és Kelemen Hunor intésére: „Közös üzenetünk az, hogy a magyar emberek menjenek el minél nagyobb számban szavazni vasárnap.” Mert figyelemmel követjük mindazt, ami körülöttünk történik, ezért a célokhoz, vállalásokhoz kívánok mindenkinek bátorságot, örömöt és kitartást, és ígérem közösségünk támogatását és imáit. 
Az apostolok is figyelemmel kísérték és ellenőrizték a Jeruzsálemen kívül alakuló egyházközségeket, bérmálni is ők mentek, ezzel a helyi egyházak integrálódtak az egy Egyház egészébe (ApCsel 8,5-8. 14-17). A szamariaiak a keresztség által Jézussal kerültek közösségbe, és a nagykorúság szentségében megkapták a segítő, védő, szószóló Szentlelket, aki az ember érdekében szót emel és cselekszik. Ő az aki az Egyházzal marad, imára ösztönöz, bátorságot és bizalmat önt belénk, segít megőrizni és egyre jobban megérteni a Krisztustól kapott tanítást (Jn 14,15-21). 

A hitünk alapját képező tényt ünnepeljük minden szentmisében, de meg is jelenítjük és belőle táplálkozunk, aki reményünk alap ténye: a feltámadt és megdicsőült Krisztus (1Pt 3,15-18). Magatartásunk ténye hitelesítse hitvalló szavainkat és másokat is késztessen beérkezett emberré lenni. 

„Rájuk tették kezüket és megkapták a Szentlelket.” ApCsel 8,17

            Darvas-Kozma József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése