2014. 05. 21.

Idén is várják a 2%-ot

Péntekig lehet benyújtani vagy postán feladni az éves személyi jövedelemadó 2 százalékáról rendelkező formanyomtatványt, amelyet az országos adóhatóság (ANAF) helyi hivatalaihoz kell eljuttatni.
2-szazalek_ foto sandor nagy tunde_b 
Fotó: Sándor-Nagy Tünde
Szintén közeleg a személyi jövedelemadó bevallásának határideje, amit legkésőbb hétfőn, május 26-án tehetnek meg a magánszemélyek.
A munkavállalók nonprofit szervezeteket támogathatnak adójuk két százalékával: az ily módon segíthető szervezetek közé tartoznak az egyesületek, alapítványok, egyházak, szakszervezetek, vállalkozói, érdekvédelmi szervezetek, politikai pártok, lakótársulások, önsegélyező pénztárak, amennyiben működési szabályzatuk szerint nem profitra irányuló tevékenységet folytatnak, és az adótámogatást sem jövedelemszerzés érdekében használják fel.
Amennyiben a munkavállaló nem él a finanszírozási lehetőséggel, az összeg az államkasszába kerül. A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a fizetésből származó bevétel esetén idén is a 230-as, bármilyen más típusú jövedelem esetén a 200-as számú formanyomtatványt két példányban, kézzel kell kitölteni, majd a megyei adó- és pénzügyi igazgatóságon lehet benyújtani.
A kitöltéshez a kiválasztott civil szervezet adataira is szükség van: pontos elnevezés, azonosítószám és bankszámlaszám. Mindkét űrlap letölthető az ANAF honlapjáról, a finanszírozható szervezetek internetes oldaláról, illetve a Doilasută.ro oldalról, ahol megyékre leosztva a támogatható nonprofit szervezetek listája is elérhető.
Az Országos Statisztikai Hivatal által közölt adatok szerint 2000 óta folyamatosan nő azok száma, akik élnek a lehetőséggel, és támogatást nyújtanak különböző szervezeteknek, a hozzájárulásból befolyó összeg ezzel szemben csökkenő tendenciát mutat.
A pénzügyi tárca egyelőre a 2012-es adatokat közölte, eszerint tavalyelőtt közel 1,7 millió személy támogatott összesen 26 ezer szervezetet jövedelemadója két százalékával, az így átutalt összeg pedig meghaladta a 114 millió lejt. Erdélyben a legtöbben Kolozs és Temes megyei nonprofit szervezeteket segítettek.
 **
228 év után Erdélybe visszatelepedett magyar Pálosrend, amelynek ünnepélyes beiktatása 2014. január 26-án történt, valóban rászorul a jóakaratú emberek segítségére. 
A Szent István királyról nevezett Hargitafürdői Pálos szerzetesrend címe:
Parohia Romano Catolică Harghita Băi, Cod Fiscal: 27344960. 
Bankszámlaszám: RO21 RNCB 0159 1178 4924 0001, Ag. BCR M-Ciuc.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése