2014. 05. 20.

Belső menekülés Ukrajnában


Forrás:
infokiskunfelegyhaza.hu
Mintegy tízezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására Ukrajnában, a belső menekültek többsége tatár nemzetiségű – közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője, hozzátéve, hogy a folyamat már a krími népszavazás előtt megkezdődött.

„A főbiztosság a menekültek számának folyamatos és masszív növekedését tapasztalta Ukrajnában, eddig mintegy tízezren kényszerültek elhagyni otthonukat, legalább egyharmaduk gyerek" – mondta Adrian Edwards, a szervezet egyik szóvivője, hangsúlyozva, hogy ez a szám még ennél is magasabb lehet, sokan ugyanis nem jelentkeznek be a helyi hatóságoknál.

Az UNHCR szerint, bár az érintettek többsége tatár, az utóbbi időben nőtt az ukrán és az orosz nemzetiségű, valamint a vegyes családból származó belső menekültek száma is. Edwards elmondta, hogy a menekülthullámot egyértelműen a kelet-ukrajnai helyzet váltotta ki. Az érintettek elmondásuk szerint azért kerestek menedéket otthonuktól távol, mert lakóhelyükön fenyegetve érezték magukat.
A szervezet adatai szerint a menekültek 45 százaléka az ország középső részébe, 26 százaléka Nyugat-Ukrajnába költözött. A szóvivő szerint a belső menekültek számához képest eddig kevesen hagyták el az országot. Az ENSZ-ügynökség a helyi hatóságokkal és más humanitárius szervezetekkel együttműködve próbál segíteni a leginkább rászorulókon, eddig nagyjából kétezer embernek nyújtottak anyagi támogatást.

A lakóhelyüket elhagyóknak elsősorban szállásra és munkára lenne szükségük. Az érintetteket a hatóságok próbálják elhelyezni, mások rokonoknál, szállodákban vagy szanatóriumokban húzzák meg magukat, a helyi közösségek befogadóképessége azonban gyorsan szűkül.

MTI

hidfő.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése