2015. 01. 12.

+ Oláh Domokos ny. esperes-plébános



életének 76., papságának 51-ik évében, 2015. január 11-én visszaadta lelkét Teremtőjének. - See more at: http://www.romkat.ro/hu/content/elhunyt-olah-domokos-nyugesperes-plebanos#sthash.pDc7XWWG.dpuf
életének 76., papságának 51-ik évében, 2015. január 11-én visszaadta lelkét Teremtőjének. - See more at: http://www.romkat.ro/hu/content/elhunyt-olah-domokos-nyugesperes-plebanos#sthash.pDc7XWWG.dpuf
Balról a 2. Oláh Domokos, 2002-ben.


"Megtettem mindent, amit megtehettem, kinek tartoztam, mindent megfizettem. Elengedem mindenki tartozását, felejtsd el arcom romló földi mását." Dsida Jenő sírverse nagyon illik rád, kedves Oláh Domokos. Kerülted arcod megörökítését, már amennyire azt meg lehet örökíteni. Még a Millenniumi Sematizmusba sem tetetted be a képedet. De azért találtam egyet, amikor Déván felszentelésetek 38. évfordulójára összejöttetek 2002. június 16-án a 12-ből öten. Akkor is, mintha ezt suttogtad volna: "felejtsd el arcom romló földi mását." De téged elfelejteni nem akarunk, sőt ha Ferenc szentatyánkat látjuk, az ő arcvonásai a te arcodat is felénk villantják. Akik nem ismertek közelebbről, hát olyan baráti alapon engedd meg, hogy bemutassalak.
1939. június 20-án született Torján vallásos szülők gyermekeként. Az elemi iskoláit szülőfalujában járta. A középiskolát a gyulafehérvári Róm. Kat. Kántoriskolában végezte. Érettségi után ugyanott a Hittudományi Főiskolán folytatta tanulmányait.  Márton Áron püspök úr szentelte pappá Gyulafehérvárt 1964. április 10-én. Első papi állomása Gelencén volt, ahol négy évet Bakos Sándor plébános mellett odaadóan dolgozott. 1968-ban Szentivánlaborfalván plébános, ahonnan kijárt Angyalos, Bita, Eresztevény, Komolló, Maksa, Réty és Sepsibesenyő filiákba. Szerette a helyben lakást, ezért szomszédai mindig számíthattak rá. Számára a „gratia externa - külső kegyelem” Dukát József berecki plébános volt, aki gyakran meglátogatta. Tíz évi eredményes papi szolgálata után,  a főpásztor 1978-ban Domokos atyát Szovátára helyezte, mivel Ft. Török Mihály plébános - aki 42 éven át végzete a lelkipásztori munkát -, nyugállományba vonult. Az ő korai munkásságának gyümölcse az 1938-ban épített Fürdőtelepi templom. Amikor Domokos atya Szovátára érkezett a hívek tréfásan mondogatták: véget ért a „Török” birodalom és most kezdődik az „Oláh” uralom. A pedantériájáról nevezetes új plébánosnak sikerült a híveket összefogásra bírni és felépíttették Ilyésmezőn 1980-81-ben a kápolnát, melynek tornya 1993-ban készül el. Szakadáton 1981-82-ben templomot épített, tornyot hozzá 1995-ben. Az új plébániát 1986-88 között építették meg. Szívén viselte a fürdőtelepi, a szakadáti, ilyésmezői és tyúkáshegyi hívek lelki gondozását. Továbbá kijárt Sóváradra és Kibédre a templom nélküli híveket gondozni. Az egyházi épületek karbantartása mellett nagy gondja volt hívei lelki megerősödésére és gyarapodására. Ezért missziókat és lelkigyakorlatokat szervezett. 2004-ben segítette a szegény iskolanővérek rendjének megtelepedését Szovátán. 2008 május elején a fürdőtelepi Jézus Szíve templom kertjében felállította Istenszolgája Márton Áron szobrát, amelyet dr. Jakubinyi György érsek áldott meg. 2012-ben kissé megfáradtan  a székelyudvarhelyi Pastor Bonus Papi Otthonba vonult vissza. Az imádságnak és az elmélyülésnek szentelte idejét. Életének 76., papságának 51. évében, 2015. január 11-én visszaadta lelkét Teremtőjének. A lelke üdvéért a szentmise és a temetési szertartás Székelyudvarhelyt a Szent Miklós plébániatemplomban, f. év január 13-án 11 órakor lesz. 
Kedves Paptestvér! Végtisztességünk mellett, e fohásszal fordulunk Üdvözítőnkhöz:
Urunk, Jézus Krisztus, aki üdvözítésünkre jöttél, fogadd be mennyei országodba Domokos testvérünket, és szentjeid körében add meg neki, amit hűséges szolgáidnak tartogatsz. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése