2015. 10. 02.

Akit kérned kellene!

Az angyalok (a gör. angelosz, 'küldött' szóból): üdvözült, tiszta szellemi lények. Személyek, akiknek értelmük és szabad akaratuk van, de testük nincsen. A Szentírásban nem nélküli mennyei lények. Az Egyház szóhasználatában az üdvözült, tiszta szellemek, szemben az ördögökkel, a kárhozott tiszta szellemekkel.
A jó angyalokat, akik Isten színelátásában vannak, az Egyház a szentekkel együtt tiszteli.
Az egyházi hagyomány és a liturgia ismeri az őrangyalok tiszteletét is, akiket természetesen az emberi szabad akarat a természet és a kegyelem rendjének, valamint az angyalok szellemi természetének megfelelően kell elgondolni. Az angyalokról szóló tanítás tehát beletartozik a kinyilatkoztatásba és az Egyház hitéletébe.

Az angyalok szellemi teremtmények, akik szüntelenül dicsőítik Istent, és az üdvösség tervét szolgálják.
Milyenek irántunk az angyalok? - Az angyalok szeretnek minket, imádkoznak értünk, és az üdvösség útján segítenek minket.
A kinyilatkoztatásból tudjuk, hogy vannak őrangyalok is, akik minket oltalmaznak. A 90. zsoltár 11-12. verse így szól: "Nem eshet semmi bajod, otthonodhoz nem közelíthet semmi csapás. Mert angyalainak parancsol felőled, hogy őrizzenek minden utadon."
A szent őrzőangyalokról Origenész (185-254) is írt a Lukács evangéliuma magyarázatában. Nagy Szent Vazul (330-379) pedig ezt írta: "Minden hívő mellett áll egy angyal, aki őrzi és vezeti az élete folyamán."
A trienti zsinat rendeletéből szerkesztett katekizmus azt mondja: "A gondos szülő megbízható őrzőt ad gyermeke mellé, ha bizonytalan, veszedelmes útra indul. Ugyanúgy a mennyei Atya nem hagyja megbízható őrzés és vezetés nélkül gyermekeit, kik a földi élet veszedelmes terein vándorolnak, útban az örök haza felé." S mi jár ezért az őrző angyalnak? -  kérdi Szent Bernát. S azt feleli: "Tisztelet a jelenlétéért, odaadás a jóakaratáért, bizalom az őrségéért."
Ma szent őrzőangyalok napján (október 2.) fejezzük ki tiszteletünket irántuk azzal, hogy elimádkozzuk az Egyház imáját:

Az őrangyalhoz
Isten angyala, aki őrzőm vagy,
akire bízott az isteni kegyesség,
világosíts fel, őrizz, kormányozz
és vezess engem a mai napon (vagy ezen éjjel). Ámen. 

Gyermek imája az őrangyalhoz:
Őrangyalom, szívből kérlek,
Bűntől, bajtól őrizzél meg!
Életemben légy vezérem,
Halálomkor állj mellettem! Ámen.

Az ördögűző ima:
Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a közdelemben, a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk!
Esedezve kérjük, parancsoljon neki az Isten!
Te pedig a mennyei seregek vezére, a sátánt és a többi gonosz szellemet, akik a lelkek vesztére körüljárnak a világban, Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése