2013. 05. 01.

A munka által csakugyan megkettőzte

Menkauré és felesége
<

ra
mn
kA kA
kA

> Neve
Menkauré fáraó (nevének jelentése: Ré lelkei örökkévalóak; görögül Mükerinosz, Mycerinus) fáraó az egyiptomi Óbirodalom 4. dinasztiájának uralkodója (ur. Kr. e.  2532 – 2503), sokkal jobb indulatú volt a néphez, mint elődje Khephrén. Megszüntette a nép sanyargatását, földhöz juttatta őket és a kézműveseket felpártolta. A tisztségviselők gyermekei a királyi gyermekekkel együtt nevelkedtek. A gízai platon ő kezdte el a róla nevezett 3. píramis építését, amit fia fejezett be.
Butó város jövendőmondója azt jósolta a fáraónak, hogy életéből még csak hat év van hátra. Ezután nagyon keveset aludt, éjjel sok lámpát, gyertyát gyújtatott, s állandóan dolgozott, mezei foglalatosságait is végezte és időközönként még mulatott is. Szorgos munkával a hat évet csakugyan megkettőzte, a jóslást 12 évvel élte túl.
A szellemi és fizikai munka valóban istenszolgálat. Május 1-jén kérjük: "Istenünk, te adtad a törvényt, hogy az ember dolgozzék és részt vegyen teremtő munkádban. Segíts jóságoddal, hogy Szent József példájára és oltalmával úgy dolgozzunk, ahogyan megparancsoltad, és elnyerjük tőled a jutalmat, amelyet megígértél."
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése